Hlavní obsah

Ceny Anděl ovládli Robert Křesťan a Lenka Dusilová

Sólovou interpretkou roku se v sobotu na cenách Anděl stala Lenka Dusilová, která zároveň převzala i sošky za skladbu roku Vlákna a album roku Řeka. Dvakrát uspěl Robert Křesťan, který vyhrál v kategorii Folk a vstoupil do Síně slávy.

Foto: Čestmír Jíra/Ceny Anděl

Lenka Dusilová

Článek

Anděla za Skladbu roku Vlákna dostala Lenka Dusilová.

„Nečekala jsem to, děkuju za tohle ocenění, tahle píseň je hodně hlubokej ponor do minulosti mé rodiny a hodně to pro mě znamená,” uvedla zpěvačka a skladatelka.

Dusilová se poté stala také nejlepší Sólovou interpretkou a nakonec obdržela i cenu za album Řeka.

Skupinou roku se stali Tata Bojs.

„Děkujeme moc, toto ocenění je pro nás důležité, protože se tu potloukáme dost dlouho na té malé české scéně. My se tady všichni známe a máme se rádi, všichni!” řekl frontman Milan Cajs. Poděkoval také produkční, rodinám a všem spolupracovníkům.

Foto: Čestmír Jíra/Ceny Anděl

Kurtizány z 25. avenue

V rocku letos bodovali Kurtizány z 25. avenue a jejich deska Honzíkova cesta. „Děkujeme rodičům, rodinám, dětem a těm, co mají tuto kapelu rádi a těm, co ji rádi nemají, taky,” vzkázali Kurtizány.

Videoklipem roku akademie zvolila klip kapely Bert and Friends Piš mi básně. Nejlepším slovenským albem je Pohybliví v nehybnom skupiny Le Payaco.

Foto: František Ortmann

7krát3 a Rytmus

Sólovým interpretem roku je muzikant, který si říká 7krát3 (vlastním jménem Štěpán Hebík). „Vůbec nevím, co mám říct, absolutně jsme to nečekal,” uvedl. „Chci moc poděkovat mojí ženě a mým dvěma dětem a komukoliv, kdo na tom albu spolupracoval.”

Foto: Čestmír Jíra/Ceny Anděl

Robert Křesťan a Druhá tráva

Foto: František Ortmann/Ceny Anděl

Tata Bojs

Foto: František Ortmann/Ceny Anděl

Lenka Dusilová

Foto: František Ortmann/Ceny Anděl

Jaromír Nohavica

Foto: langerová

Aneta Langerová

V kategorii Rap letos vyhrál Yzomandias, který se na ceremoniál nedostavil.

Objevem roku se stala Kateřina Marie Tichá s deskou Sami. Folkovou kategorii ovládli Robert Křesťan a Druhá tráva s albem Díl první. Křesťan vstoupil také do Síně slávy, což okomentoval slovy: „Mně je teprve 62, já tady nemám co dělat.”

V kategorii Jazz převzali sošku Tomáš Liška a Invisible World za desku Hope. Za Alternativu a elektroniku ocenila akademie zpěvačku Amelii Sibu a desku Dye My Hair. V klasické hudbě byli oceněni SOČR, Jakub Hrůša a Jan Bartoš za klavírní koncert Vítězslava Nováka.

Hlasování České hudební akademie funguje dvoukolově, účastní se ho přes 400 členů. Výsledky hlasování ověřuje notář. Ceny vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anděl 2020: Hlavní vítězové

Interpretka: Lenka Dusilová

Interpret: 7krát3

Skupina: Tata Bojs

Skladba: Vlákna (Lenka Dusilová)

Album: Řeka (Lenka Dusilová)

Objev: Kateřina Marie Tichá

Reklama

Výběr článků

Načítám