Hlavní obsah

V Praze večer zahrají skapunkoví Less Than Jake

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká skupina Less Than Jake vystoupí v pondělí večer v pražském klubu Rock Café. Kapela z floridského Gainsville patří mezi přední představitele americké třetí vlny ska, která ve své tvorbě uplatňuje mnohem více prvků punku, než jejich generační předchůdci.

Článek

Less Than Jake také začínali na počátku devadesátých let s melodickým punkem, jaký přinášely i budoucí hvězdy amerického neopunku Offspring nebo Green Day. Skupina, kterou založili v Gainsville bubeník Vinnie Fiorello a zpívající kytarista Chris Demakes, se ale záhy rozhodla obohatit svůj zvuk o dechy. Měla blízko ke ska, protože ji hodně ovlivnila skupina Operation Ivy.

Less Than Jake se tak stali jedněmi z představitelů americké vlny ska punku. Představitelé neopunku totiž podobně jako jejich britští předchůdci z první punkové vlny na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, hledali o patnáct let později další zdroje inspirace. I oni se obrátili ke ska. Nikdy však nehráli čisté ska, základem jejich hudby zůstal veselý punk obohacený o typický rytmus ska a dechy.

Less Than Jake nadále střídají skladby v duchu ska s neopunkovým kvapíkem. A narozdíl od anglického 2 Tone ska z počátku osmdesátých let nejsou jejich texty politické, ale nabízejí běžná středoškolská témata, především tedy holky, pití a také bonbóny pez. Ty jsou velkou obsesí kapely, což je patrné už názvu jejich debutového alba Pezcore z roku 1995. Až na posledním albu GNV FLA začínají dospívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám