Hlavní obsah

V Praze probíhá aukční bitva o díla za 11 miliónů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V sobotu odpoledne čeká na úspory sběratelů umění útok v podobně atraktivní dražby pražské pobočky aukčního domu Dorotheum v hotelu Renaissance Prague. Zaměřena je na výtvarné umění a design 20. století. Na aukci bude nabízeno 330 děl za vyvolávací ceny v celkovém souhrnu za 11 miliónů Kč.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Velmi zajímavá je kolekce umění ze 60. let, v níž jsou i dvě velká plátna Mikuláše Medka, jež byla vystavena na jeho předloňské retrospektivě v pražském Rudolfinu. Vyvolávací cena každého z těchto obrazů je 800 tisíc korun a oba skvosty pocházejí od soukromého německého sběratele Hermanna Moecka.

Pro milovníky a znalce českého malířství je Mikuláš Medek (1926 až 1974) až mytickou legendou a rozhodně jedním z velkých evropských tvůrců druhé poloviny 20. století. On sám se původně chtěl věnovat přírodním vědám a biologii, ale malířství nakonec zvítězilo. Tvrdil pak, že něco z bývalé touhy se promítlo do jeho umění.

Padnou rekordy?

"Malířská hmota supluje u mne živou tkáň," říkával. Týká se to zejména tvorby, která bývá obecně považována za abstraktní strukturalismus, k níž oba nabízené obrazy patří. Jejich cena je vysoká, ale zasloužená. Organizátoři předpokládají, že cena by mohla vystoupat až na 1,2 miliónu za každou z maleb. Pokud se obrazy prodají, mohlo by jít o rekord za Mikuláše Medka.

Je to už druhý víkend, kdy se očekává, že by na pražských aukcích umění mohly padnout rekordní ceny. Minulý týden utratili sběratelé a obchodníci na dvou dražbách 21 miliónů korun.

Rekord sice žádný nepadl - nejdražším byl obraz Karla Černého Naříkající ženy z roku 1945 prodaný za vyvolávací cenu 900 tisíc Kč - ale objem prodaných uměleckých děl je až neuvěřitelný. Firma Galerie Art Praha v hotelu Hilton prodala obrazy a sochy za 13,5 miliónu, v Paláci Žofín společnost 1. Art Consulting Brno za 7,4 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám