Hlavní obsah

V Praze po 231 letech opět zazněla ztracená Mozartova a Salieriho skladba

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci Českého muzea hudby v úterý představili nově objevené libreto s notovým zápisem vídeňského dvorního básníka Lorenza Da Ponteho, jehož text zhudebnili v roce 1785 Antonio Salieri, W. A. Mozart a skladatel známý jen jménem Cornetti. Objev se považuje za světově významný. Odborníci o díle věděli, považovali ho však za ztracené.

V Praze po 231 letech opět zazněla ztracená Mozartova a Salieriho skladbaVideo: Novinky

 
Článek

„Podařilo se nám najít ztracenou skladbu, kterou společně napsali Salieri, Mozart a Cornetti, a libreto známého Da Ponteho. Skladba se jmenuje Per la Ricuperata Salute di Offelia. Jedná se o skladbu, která byla napsána jako radost a poděkování za uzdravení jejich dvorní zpěvačky, pro kterou všichni skládali,“ popsal pro Novinky Michal Lukeš, ředitel Národního muzea, pod které České muzeum hudby spadá.

Že notový zápis patří pohřešované skladbě, zjistil německý muzikolog a skladatel Timo Jouko Herrmann. Podle něj se významný objev dotýká známé legendy o rivalitě mezi Mozartem a Salierim, kteří na vzniku skladby spolupracovali spolu s méně známým Cornettim.

Skladba zazněla po 231 letech

Díky objevu vzácného tisku, který se nacházel ve sbírce Českého muzea hudby od 50. let, bylo možné v úterý po 231 letech skladbu dvou známých a jednoho méně známého skladatele slyšet. Cornetti a Salieri složili po jedné sloce, třetí a čtvrtou sloku zhudebnil Mozart.

Dílo bylo nalezeno v roce 2005, kdy v Národním muzeu probíhala rekatalogizace libreta. Díky internetovým zdrojům a nejrůznějším encyklopediím se podařilo určit všechny zúčastněné autory.

„Nepamatuji si, že by v České republice za několik desítek let bylo nalezeno něco podobného. I podle kolegů z Německa a Rakouska má tento nález světovou úroveň,“ dodal Michal Lukeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám