Hlavní obsah

V Praze padla první klapka Svěrákova filmu Vratné lahve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen čtyři dny poté, co začal režisér Jiří Menzel natáčet svou adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále, ozvala se klapka jiného dlouho očekávaného filmového projektu. Ve slunečném počasí, s modrou oblohou nad hlavou a přece uprostřed závějí sněhu vykřikl režisér a producent Jan Svěrák v jednom pražském parku kouzelné slůvko "Akce!" a kamera Vladimíra Smutného se rozeběhla.

Článek

Snímek Vratné lahve, v němž hlavní roli ztvárňuje autor scénáře Zdeněk Svěrák, čeká podobných pracovních dnů do začátku května přes čtyřicet. Zatímco "anglického krále" stíhaly řadu let spory o filmová práva, projekt Jana a Zdeňka Svěrákových doprovázela tvůrčí krize; o to bolestnější, že se v ní prolínaly profesní postoje, názory a stanoviska s rodinnými vazbami.

Režisér, který naposledy točil od března do července 2000 velkofilm Tmavomodrý svět, necítil teď výzvu scénář svého otce převést na plátno a přípravy na Vratné lahve před dvěma lety dokonce zastavil. "Když už je zaděláno na srandu a ona nevykvete, je to hřích," litoval toho scenárista v dokumentu Tatínek, který o něm jeho syn natočil.

Cimrmani v rolích důchodců

Podle mluvčí filmu Uljany Donátové byl Zdeněk Svěrák na "place" spolu se svými kolegy z Divadla Járy Cimrmana. Hrají důchodce a kolem nich se v parku u lavičky motal i pes, vypůjčený od Ladislava Smoljaka. "Verzí scénáře jsem napsal asi jedenáct," řekl scenárista před natáčením. Nejtěžší prý bylo přijít na to, o čem ten příběh je, a tomu se věnovat. "Tím, že jsem si od této látky rok odpočinul a znova ji přečetl, jsem na to přišel. S Honzou jsme vybrali všechny obrazy, které s tím nesouvisí, a všechno se to soustředilo na jeden hlavní problém," uvedl Zdeněk Svěrák.

Obecnou školou, což byla začátkem 90. let vůbec jeho první  spolupráce se synem, nominovaná nakonec na Oscara, se mu prý stalo totéž. "Někdy zkrátka nevíte, o čem to je. Napsal jsem tehdy vzpomínky z dětství. Než jsme přišli na to, že ten film je vlastně o váhání desetiletého kluka, kdo je hrdinou - jestli tatínek nebo pan učitel, dalo to práci," dodal.

Vratné lahve jsou podle něj filmem o stárnoucím muži, jako je on, jeho vztahu k ženě, o tom, jak by nechtěl přestat pracovat. "Na to jsme se soustředili," řekl Svěrák. Na natáčení se těšil, ale zároveň se bál. "Před filmovou kamerou jsem naposled stál před deseti lety, když se točil Kolja," připomněl oscarový snímek, v němž čtyřletý chlapec změnil stárnoucího sobeckého záletníka v zodpovědného muže.

Nejtěžší prý je, aby ve filmu přestal být hercem - tato profese ho zaměstnává na jevišti v divácky vděčných komediích Járy Cimrmana. "Filmové role si naopak píšu na tělo, takže se snažím nehrát, chci tam jen bejt. Jakmile začnu před kamerou hrát a něco neuměle předstírat, tak mě okamžitě režisér odhalí," uvedl Zdeněk Svěrák. Premiéra Vratných lahví bude na jaře 2007.

Natáčení lze sledovat webkamerou

Jejich hrdinou je učitel v důchodu, který přijme brigádnické místo ve výkupu lahví v supermarketu. "Nová verze scénáře se víc točí kolem hlavní postavy a jeho rodiny. Táta zapojil do příběhu osobní zkušenost s podzimem života a teď to funguje. Je to osobní, pravdivé, smutnoveselé," charakterizoval to režisér. Podle Donátové přichystal Svěrák pro diváky atraktivní možnost pohledu do zákulisí natáčení. V jeho průběhu bude fungovat webová kamera, která na adrese www.vratnelahve.cz zprostředkuje situaci na "place".

Webové stránky budou postupně přinášet portréty filmových profesí a rozhovory s tvůrci. Vedle Zdeňka Svěráka se ve filmu objeví Daniela Kolářová; oba se v rolích manželů už setkali v komedii Na samotě u lesa. Další role ztvární například čerstvá držitelka Českého lva Tatiana Vilhelmová, Jiří Macháček, Pavel Landovský a Nela Boudová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám