Hlavní obsah

V Praze odstartoval pětidenní Karneval rozmanitosti

Novinky, Stanislav Dvořák, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vernisáží výstavy Dokumentární fotografie a diskriminace v pasáži Vodičkova 32 na pražském Václavském náměstí začal ve středu večer pětidenní festival Karneval rozmanitosti - Dialog kultur 2007. V jeho průběhu se na různých místech metropole uskuteční řada filmových projekcí, koncertů, výstav a setkání s literární a další tematikou.

Článek

Festival pořádají Člověk v tísni a Multikulturní centrum Praha v rámci Evropského roku rovných příležitostí pro všechny. Upozornit má na různé diskriminace v moderní společnosti.

"Přestože je situace v České republice v oblasti lidských práv poměrně stabilní, lidé se v každodenním životě stále setkávají s diskriminací a s nerovným zacházením. Festival chce napomoci nabourávat stereotypy a samozřejmost, se kterými přistupujeme k lidem, jež jsou jiní," uvedla koordinátorka Dialogu kultur Martina Křížková.

:. Dokumentární film Dvě matky a otec  (Miranda Wills / Austrálie / 2006 / 52 min.) pražskou část festivalu otevírá. Fiona a Kellie spolu žijí několik let a touží po dítěti. Stejnou touhu má také gay Darren, Fionin kolega z práce. Sepíší tedy smlouvu o společném rodičovství. Snímek sleduje dramatický vývoj vzájemných vztahů tohoto netradičního trojúhelníku tří milujících rodičů.

Od filmů a koncertů po literární maraton

Festivalový program je pestrý. Ve středu zahajuje také výstava Člověk a stáří Jindřicha Štreita v kavárně kina Lucerna a následuje projekce filmu Dvě matky a otec.

Program pokračuje až do neděle 11. listopadu. V jeho průběhu poběží ve čtvrtek v kině Lucerna např. dokumentární filmy Teď jsem volná, Sářin svět a Každé správné manželství začíná slzami.

V pátek odpoledne se v pasáži koná Workshop Létajícího divadla na kolečkách, které je spolkem osob s postižením a dobrovolníků, a následují filmy To všechno z lásky, Dvě matky a otec či Potížistky Věry Chytilové.

Promítání doplňují také krátké sociální spoty.

Nejbohatší program zaměřený na židovskou, ukrajinskou, africkou, či romskou kulturu připadá na víkend. Nedělní program doplní Literární maraton, jehož se mimo jiné zúčastní básnírka Svatava Antošová nebo spisovatelka Alexandra Berková.

Veškeré podrobnosti o akcích najdete na stránkách www.karnevalrozmanitosti.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Karneval rozmanitosti upozorní na diskriminace

Už jste na sobě pocítili nějakou formu diskriminace? Nedostali jste při hledání uplatnění rovnou šanci kvůli pohlaví, etnickému původu, víře, věku, zdravotnímu...

Karneval rozmanitosti proti diskriminaci

Evropská komise vyhlásila rok 2007 jako Evropský rok rovných příležitostí pro všechny. Organizace Člověk v tísni v jeho rámci uspořádala festival Karneval...

Filmy promítané v rámci Karnevalu rozmanitosti

Festival Karneval rozmanitosti, který v rámci Evropského roku příležitostí pro všechny od 9. října pořádá v třinácti českých místech organizace Člověk v tísni,...

Výběr článků

Načítám