Hlavní obsah

V Ostravě vzniká balet na hudbu irské kapely U2

Právo, Aleš Honus

Baletní představení na motivy hudby irské skupiny U2 vzniká v ostravském Divadle Jiřího Myrona. Inscenace nazvaná U2 s podtitulem Ty taky, bude mít premiéru v sobotu. Autorem představení, které by se díky značné popularitě irské kapely mohlo stát diváckým hitem, je hostující kanadský choreograf Eric Trottier.

Foto: Aleš Honus, Právo

Snímek zachycuje pondělní zkoušku představení na hudbu skupiny U2. Na zkoušce ještě tanečníci nemají kostýmy, ve kterých budou tančit na sobotní premiéře

Článek

Nový balet podle tvůrců nechce vyprávět konkrétní příběh U2 či jednotlivých členů kapely. „Spíše by to mělo být pocitové představení, které prostřednictvím písní U2 bude tanečními prostředky vyjadřovat emoce jednotlivých písniček," uvedl Trottier.

Představení bude mít tři části, které budou představovat tři desetiletí jedné z nejlepších rockových kapel současnosti. Podle Trottiera ovšem nepůjde jen o přehlídku největších hitů. „Samozřejmě, že na představení zazní velmi známé skladby, ale u některých zase musíte být fanoušky kapely, abyste je znali. Když jsem volil, které písně do představení vyberu, byl pro mne důležitý především jejich text a možnost jeho vyjádření tancem,“ uvedl Trottier, který je podle svých slov velkým fanouškem kapely.

„Když mi bylo 11 let, nejvíce jsem poslouchal dvě desky - War od U2 a od Back in Black od AC-DC,“ řekl.

Publikum se v ostravské inscenaci může těšit na taneční ztvárnění písní New Year´s Day, With Or Without You, One, Pride (In The Name Of Love), October či na píseň No Line On The Horizon z posledního stejnojmenného alba.

Nové představení navazuje na dramaturgickou linii šéfa ostravského baletního souboru Igora Vejsady. V minulosti tak ostravští diváci mohli spatřit inscenace inspirované hudbou skupin The Doors a The Beatles. Premiéra nového baletu v Divadle Jiřího Myrona je připravena na sobotu 20. března, první repríza se uskuteční v úterý od 18.30 hodin.

Erik Trottier v Ostravě nepůsobí poprvé. Před deseti lety se zde představil v rámci tanečního večera Time of Dance, kdy nastudoval svou choreografii s názvem La Mistrine.

Reklama

Výběr článků

Načítám