Hlavní obsah

V Norsku se našel dlouho ztracený vánoční film Walta Disneyho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V knihovně v severním Norsku se našel první vánoční film vytvořený studiem Walt Disney. Dlouho se přitom mělo za to, že se ztratil. Kreslený snímek nese název Empty Socks (Prázdné ponožky) a byl vytvořen v roce 1927. Kopie je téměř úplná, oproti původní verzi v ní chybí necelá minuta děje, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Walt Disney

Článek

Zmíněný vzácný exemplář se našel při inventuře v pobočce norské národní knihovny ve městě Mo i Rana, které leží poblíž severního polárního kruhu. Knihovna to oznámila ve čtvrtek. „Zpočátku jsme netušili, že je to ztracený poklad kinematografie,” prohlásil archivář knihovny Kvale Sörenssen. „Film byl na dvou cívkách, které nebyly jasně označeny,” dodal.

Originální verze snímku Empty Socks trvala pět a půl minuty, na kopii nalezené v Norsku ale 30 až 60 vteřin z prostřední části chybí. Pravost nahrávky potvrdil historik a kreslíř studia Disney David Gerstein.

Ve filmu vystupuje šťastný králík Oswald, který byl hlavním hrdinou prvních filmů studia a předchůdcem Myšáka Mickeyho. Tato postavička, která se objevila celkem v 26 snímcích Walta Disneyho, zde hraje roli Santa Clause nadělujícího dárky sirotkům. K tomu také odkazuje název snímku, protože dárky se v Americe tradičně dávají dětem do ponožky. Před objevem norské kopie byla jedinou zachovanou částí snímku Empty Socks pětadvacetivteřinová sekvence uchovávaná v Muzeu moderního umění v New Yorku.

Film schovali v bunkru

Kopie kresleného filmu, objevená ve městě Mo i Rana, patřila původně soukromé osobě a poté skončila ve sbírkách norského filmového ústavu. Ten svůj archív předal národní knihovně. Většina děl a dokumentů knihovny je v současnosti přechovávána ve městě Mo i Rana v bunkru chráněném přísnými bezpečnostními opatřeními.

Jak uvedl norský deník Aftenposten, filmové kotouče - které jsou vyrobeny z vysoce hořlavého materiálu - jsou skladovány v místnosti s kontrolovanou teplotou a vlhkostí. První promítání zrestaurovaného filmu je plánováno na 17. prosince v budově národní knihovny v norské metropoli Oslu. Norská národní knihovna již také kopii převedla do digitální podoby a poslala ji společnosti Walt Disney. Knihovna se v poslední době věnuje rozsáhlému programu digitalizace, aby své sbírky zpřístupnila veřejnosti. Tato iniciativa současně pomohla najít některé ztracené dokumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám