Hlavní obsah

V nominacích na síň slávy jsou Pearl Jam, Yes, Steppenwolf i Depeche Mode

Novinky, Stanislav Dvořák

Rokenrolová síň slávy oznámila nominace na rok 2017. Málo se ví o tom, že na hlasování se může po registraci podílet kromě zástupců umělců a hudebního průmyslu také veřejnost na stránkách magazínu Rolling Stone.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Pearl Jam na pražském koncertu

Článek

Do 6. prosince mohou lidé hlasovat a pět nejoblíbenějších umělců se dostane na fanouškovský seznam, který bude brán v potaz při vyhlášení vítězů. Mezi nominovanými najdeme desítky jmen od éry šedesátých let až do počátku devadesátých. Mezi nejmladší patří současníci Nirvany Pearl Jam, kteří mohou být letos v nominacích podle pravidel poprvé, dále je tu Tupac Shakur, Depeche Mode, Electric Light Orchestra, Jane's Addiction, Janet Jackson, Journey, the Cars, the Zombies, Yes, Bad Brains, Chaka Khan, Chic, J. Geils Band, Joan Baez, Joe Tex, Kraftwerk, MC5 a Steppenwolf.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Depeche Mode: Andrew Fletcher, Dave Gahan a Martin Gore.

Vítězové budou ohlášeni v prosinci a slavnostní uvedení do síně slávy se koná vždy v dubnu, tentokrát v Brooklynu. Umělec může být nominován, jestliže vydal první desku či singl před 25 a více lety. Někteří se pak objevují v seznamech třeba deset let, ale nikdy nejsou zvoleni.

Pořadatelé také upravili bezbřehé pojetí členů skupin, protože některými bandy prošly desítky muzikantů. Pocta tak bude platit jen pro nejvýznamnější tahouny skupiny – třeba u Pearl Jam (5 bubeníků) byl pozván jen aktuální bubeník Matt Cameron a zakládající člen Dave Krusen. U Electric Light Orchestra se počítají Jeff Lynne, Roy Wood, Bev Bevan a Richard Tandy, desítky dalších kolegů nikoliv. U Yes platí frontman Jon Anderson a s ním Bill Bruford, Alan White, Tony Kaye, Rick Wakeman, Steve Howe, Trevor Rabin a Chris Squire.

Síň slávy někdy dá dohromady léta rozhádané skupiny, jindy se to ale nepodaří. V roce 2012 se spekulovalo o vystoupení Guns N' Roses, ale zakopání válečné sekery jim trvalo déle.

Reklama

Výběr článků

Načítám