Hlavní obsah

V noci na pondělí vyhlásí Oscary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Los Angeles vrcholí přípravy před udílením cen americké filmové akademie Oscar. Letošní ročník nemá žádného jasného favorita a je podle filmových komentátorů jedním z nejobtížněji předvídatelných v posledních letech.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Herec Leonardo DiCaprio

Článek

Mnoho lidí si ceremoniál naladí patrně už jen proto, aby vidělo, jak se moderátor Chris Rock, sám tmavé pleti, ve svém úvodním desetiminutovém monologu vypořádá s kritizovaným faktem, že mezi 20 nominovanými herci figurují už druhý rok po sobě výhradně běloši.

Napjatě se čeká také na to, zda herec Leonardo DiCaprio, nominovaný ve své téměř třicetileté kariéře už čtyřikrát, konečně získá svou první zlatou sošku. Jen málokdo pochybuje o tom, že by DiCaprio odešel s prázdnou.

Právě snímek Revenant Zmrtvýchvstání s DiCapriem v roli lovce probíjejícího se divočinou má největší počet nominací, dvanáct. Deset nominací připadlo na sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta a na třetí příčce je se sedmi nominacemi drama Marťan režiséra Ridleyho Scotta. Filmoví kritici vesměs soudí, že nehledě na celkový počet nominací se souboj v hlavních kategoriích odehraje mezi novinářským dramatem Spotlight režiséra Thomase McCarthyho, finanční komedií Sázka na nejistotu Adama McKaye a thrillerem Revenant Zmrtvýchvstání Alejandra Gonzáleze Iñárritua.

Po skoro 40 letech od své první nominace na Oscara za roli boxera Rockyho Balboy je letos v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli nominována akční legenda Sylvester Stallone. Utká se s Christianem Balem (Sázka na nejistotu), Tomem Hardym (Revenant Zmrtvýchvstání), Markem Ruffaloem (Spotlight) a Markem Rylancem (Most špionů).

Lesbická romance Carol je co do počtu nominací čtvrtým nejúspěšnějším snímkem, získala jich šest, stejně jako Spotlight a Most špionů. Šanci na Oscara má například za nejlepší scénář podle předlohy a Rooney Maraová se může stát nejlepší herečkou ve vedlejší roli, vedle například Kate Winsletové (Steve Jobs) nebo Alicie Vikanderové (Dánská dívka). Většina filmových odborníků má za to, že Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli by si nejvíce zasloužila Brie Larsonová (Room), jejíž největší konkurentkou prý je Saoirse Ronanová (Brooklyn).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ennio Morricone řídil orchestr vsedě.

Za hudbu k filmu Osm hrozných je nominován italský skladatel a dirigent Ennio Morricone. Nahrál ji loni v Praze s Český národním symfonickým orchestrem (ČNSO) a už za ni dostal Zlatý glóbus, udělovaný zahraničními novináři působícími v Hollywoodu.

Oscarové nominace 2016:

FILM

Marťan

Most špiónů

Sázka na nejistotu

Brooklyn

Šílený Max: Zběsilá cesta

Revenant Zmrtvýchstání

Room

Spotlight

HEREČKA

Kate Blanchettová (Carol)

Brie Larsonová (Room)

Jennifer Lawrencová (Joy)

Charlotte Ramplingová (45 let)

Saoirse Ronanová (Brooklyn)

HEREC

Bryan Cranston (Trumbo)

Matt Damon (Marťan)

Leonardo DiCaprio (Revenant Zmrtvýchstání)

Michael Fassbender (Steve Jobs)

Eddie Redmanye (The Danish Girl)

REŽIE

Adam McKay (Sázka na nejistotu)

George Miller (Šílený Max: Zběsilá cesta)

Alejandro G. Inárritu (Revenant Zmrtvýchstání)

Lenny Abrahamson (Room)

Tom McCarthy (Spotlight)

Po lednovém vyhlášení „jednobarevných” nominací přerostl hashtag #OscarsSoWhite z trendu na twitteru ve společenské hnutí. Někteří černošští umělci, jako režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkettová Smithová, po zveřejnění nominací oznámili, že se nedělního vyhlašování nezúčastní. Jednapadesátiletý moderátor Chris Rock zrušil veškeré své tiskové konference a munici si schovává patrně až na den D. „Myslím, že Rock si nebude brát servítky, což je přesně to, co akademie potřebovala,” řekl Tim Gray z časopisu Variety.

Reklama

Výběr článků

Načítám