Hlavní obsah

V neděli udělí Oscary, Česko má dvě želízka v ohni

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscarová noc z neděle na pondělí bude horká i pro fanoušky české kinematografie. Ti, kdo nepotřebují každou noc spát, mohou u obrazovek ČT 2 sledovat od dvou hodin přímý přenos 92. ročníku z Los Angeles. A držet palce Darje Kaščejevové, která je nominována za krátký animovaný film Dcera, a Noře Sopkové, nominované za výpravu filmu Králíček Jojo.

Foto: Falcon

Brad Pitt ve vedlejší roli filmu Tenkrát v Hollywoodu

Článek

Dcera je přinejmenším jedním z favoritů, posluchačka FAMU Kaščejevová za ni získala už studentského Oscara a Cenu poroty na festivalu Sundance. Značné šance má i Sopková, Králíček Jojo má sice šest nominací, ale je pravděpodobné, že v těch hlavních ho trumfnou jiné, již na Zlatých glóbech a cenách BAFTA oceněné filmy.

Pokud se tedy letos naplní pořekadlo, že Zlaté glóby jsou oscarovou předzvěstí, je favoritem na nejlepší film roku 2019 válečný snímek 1917 režiséra Sama Mendese (Zlatý glóbus za nejlepší drama) a stejně tak Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina (Zlatý glóbus za nejlepší komedii/muzikál).

Nicméně i další adepti jsou velmi silní, Scorseseho Irčan, Waititiho Králíček Jojo, Phillipsův Joker, Baumbachova Manželská historie, Malé ženy od Grety Gerwigové, Le Mans ‘66 Jamese Mangolda nebo Parazit od Džun-ho Pona.

Trailer k filmu Králíček JojoVideo: CinemArt

Také v hereckých kategoriích se sešla mimořádně zvučná jména a skvělé výkony. Mezi muži v hlavních rolích se nejvíc šancí přisuzuje Joaquinu Phoenixovi za strhující výkon v Jokerovi. Proti němu stojí Leonardo DiCaprio (Tenkrát v Hollywoodu), Antonio Banderas (Bolest a sláva), Adam Driver (Manželská historie) a Jonathan Pryce (Dva papežové). Ve vedlejších rolích se bude rozhodovat mezi Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu), Anthonym Hopkinsem (Dva papežové), Tomem Hanksem (A Beautiful Day In The Neighborhood), Alem Pacinem (Irčan) a Joem Pescim (Irčan).

Za ženský výkon v hlavní roli je favoritkou Renée Zellwegerová, která přesvědčivě ztvárnila Judy Garlandovou ve filmu Judy. Náročnější úkol měla Scarlett Johanssonová v Manželské historii. Má šance dvě, je nominována i za vedlejší roli v Králíčkovi Jojo.

V hlavních rolích nominace doplňují Saoirse Ronanová (Malé ženy), Charlize Theronová, (Bombshell), ve vedlejších Laura Dernová (Manželská historie), Kathy Batesová (Richard Jewell), Florence Pughová (Malé ženy) a Margot Robbie (Bombshell).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám