Hlavní obsah

V neděli se čeká souboj o Zrzavého

Právo, Peter Kováč

V neděli se v pražském Paláci Žofín čeká velký souboj sběratelů o obraz Benátky Jana Zrzavého, namalovaný autorem v roce 1962 jako poetická vzpomínka na krásnou Itálii. Obraz byl několikrát vystavován doma i v zahraničí a to dokonce v samotných Benátkách na jeho světové proslulém výtvarném bienále.

Článek

Dražba malby začíná na částce 5 miliónů korun. Jan Zrzavý, který se 4x marně pokoušel dostat na Akademii výtvarných umění, patří k velkým stálicím na domácím aukčním trhu. Nejvyšší ceny jeho obrazů se zpravidla pohybují kolem 5 miliónů korun. V případě Benátek by se mohla konečná suma vyšplhat až na rekordní částku.

Firma Pictura, která aukci Zrzavého organizuje, připravila na nedělní odpolední aukci i další významné obrazy 19. a 20. století. Mj. bude v dražbě Kytice - červené pivoňky v bílém džbánu od Václava Špály za 480 tisíc, Večerní pohled na Nepolský záliv od Otakara Nejedlého za 950 tisíc nebo expresivní Dvojice od Karla Appela, zakladatele světové proslulé skupiny COBRA za milión korun.

Ve stejném termínu jako Pictura pořádá svoji pražskou aukci i Dorotheum v Kongresovém sále ČNB - v nabídce je tu kolekce české malby druhé poloviny 20. století a nejdražším nabízeným obrazem je nevelký abstraktní obraz Václava Boštíka s vyvolávací cenou 2,6 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám