Hlavní obsah

V Národním divadle se lidé loučili s Vlastou Chramostovou

– Praha • Aktualizováno

V Národním divadle se v pondělí lidé mohli naposledy rozloučit s herečkou Vlastou Chramostovou. Historická budova divadla na Národní třídě byla otevřená od 10:30 hodin, lidé mohou přinášet květiny a poklonit se herečce či napsat vzkaz do kondolenční knihy. V 11:00 hodin začal na pódiu smuteční obřad. Známá herečka a jedna z prvních signatářů Charty 77 zemřela 6. října ve věku 92 let.

Rozloučení s Vlastou ChramostovouVideo: Novinky

 
Článek

„Přála si, abychom se sešli právě tady,“ uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian. „Jsme smutní, že paní Vlasta odešla, ale jsme šťastní, že se její herecký osud uzavírá v okruhu přátel.“

„Ohlédneme-li se na 20 let v Národním divadle, Vlasta Chramostová je naplnila neutuchající energií a výraznou expresivitou sytého plastického herectví. Byla v něm neochvějnost a zvláštní neústupnost... nepateticky věcná byla i její poslední velká role, Babička v dramatizaci slavného příběhu Boženy Němcové, s jejímž osudem se ztotožnila,“ dodal.

Foto: Novinky
Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vědec a bratr bývalého českého prezidenta Václava Havla Ivan M. Havel a jeho manželka Dagmar přicházejí na poslední rozloučení s Vlastou Chramostovou 14. října 2019 v Národním divadle v Praze.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ředitel Národního divadla Jan Burian hovoří při posledním rozloučení s Vlastou Chramostovou 14. října 2019 v Národním divadle v Praze.

„Vlasta měla vždy hrozný nadhled, vždy se věcem smála,“ řekl herec David Prachař.

„Statečný člověk a velká herečka,“ zavzpomínal režisér Jan Hřebejk. „Mně se hrozně líbil její humor a obdivoval jsem její statečnost.“

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Herec David Prachař

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Jiřina Bohdalová, Andrea Černá a Boleslav Polívka

Obřad provázelo promítání nejen fotografií, ale i ukázek z divadelní a filmové práce Vlasty Chramostové.

Přišli také Jiřina Bohdalová, Boleslav Polívka, Jiří Štěpnička, Zuzana Stivínová, Miroslav Donutil, David Matásek, Saša Rašilov, Taťána Medvecká, ministr kultury Lubomír Zaorálek, socioložka Jiřina Šiklová a mnoho dalších.

Nad úmrtím umělkyně vyjádřili lítost umělečtí kolegové, politici i lidé z disentu. Kromě hereckých kvalit ocenili také její statečnost.

Statečná žena a vynikající herečka, vzpomínají lidé na Chramostovou

Kultura

Přiznala spolupráci s StB, po Chartě 77 měla zákaz

Život divadelní a filmové herečky Vlasty Chramostové s několika zásadními událostmi v sobě reflektuje vývoj české společnosti druhé poloviny 20. století. Byla výraznou postavou disentu, předtím ale podepsala souhlas se spoluprací s komunistickou Státní bezpečností, což upřímně popisovala ve svých pamětech. V 60. letech byla jmenována zasloužilou umělkyní, po podpisu Charty 77 měla zakázáno veřejné vystupování, a hrála tak jen s přáteli ve svém bytě.

Po sametové revoluci byla dvě desítky let členkou Národního divadla, za zásluhy o demokracii a lidská práva jí prezident Václav Havel v roce 1998 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Záznam: Poslední rozloučení s Vlastou Chramostovou v Národním divadleVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

Reklama

Související články

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Ve věku 92 let v neděli zemřela divadelní a filmová herečka a signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová. Oznámil to mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Výběr článků

Načítám