Hlavní obsah

V Národním divadle se budou udělovat Ceny Thálie za rok 2014

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu večer se budou na jevišti historické budovy pražského Národního divadla udělovat prestižní herecké Ceny Thálie. Za mimořádné jevištní výkony v roce 2014 ve čtyřech kategoriích je uděluje od roku 1993 Herecká asociace, která letos slaví 25 let existence.

Foto: ČTK

Ceny Thálie navrhl sklářský výtvarník Bořek Šípek.

Článek

Skleněný pohár v podobě divadelní masky z autorské dílny Bořka Šípka si odnese celkem jedenáct umělců, po dvou - za ženský a mužský výkon - v kategorii činohra, opera, balet + pantomima a opereta + muzikál, ve stejných kategoriích budou uděleny i ceny za celoživotní mistrovství, k nimž v minulých letech přibylo i ocenění pro zasloužilého loutkáře. O cenách rozhodují hlasováním členové Kolegia pro udělování Cen Thálie na základě návrhů odborných porot. Kolegium uděluje i cenu pro mladého činoherce do 33 let a může udělit i Zvláštní cenu Kolegia za přínos českému divadelnímu umění v kterémkoli z oborů, v nichž se Ceny Thálie vyhlašují.

Foto: Archiv ND

Na Cenu Thálie je nominován i operní pěvec Svatopluk Sem.

Cenu Thálie za loňský rok má šanci získat v činohře Vilma Cibulková, Petra Hřebíčková, Věra Hlaváčková, Ondřej Brousek, Patrik Děrgel a Michal Isteník, v opeře Jana Foff Tetourová, Jolana Fogašová, Ivana Veberová, Aleš Briscein, Svatopluk Sem a Nikolaj Višňakov, za balet jsou nominováni Marta Drastíková, Nikola Márová, Tereza Podařilová, Alexandre Katsapov, Richard Ševčík a Matěj Šust, za operetu a muzikál Hana Fialová, Zdena Herfortová, Michaela Nosková, Jaromír Dulava, Tomáš Savka a David Uličník. Další desítky umělců se ocitly v širší nominaci, která je už sama o sobě uznáním jejich výkonu.

Slavnostní večer v Národním divadle, který bude podesáté moderovat herec a dramatik Antonín Procházka, uvede od 20 hodin v přímém přenosu Česká televize na programu ČT 1, popáté v režii Ondřeje Kepky. Během večera se diváci podívají do zákulisí i na jeviště i mimopražských scén, letos poprvé bude předávání ozvláštněno i živými vystoupeními umělců jednotlivých oborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám