Hlavní obsah

V Minoru řádí Veverčák

Novinky, Jiří P. Kříž, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Možná v současnosti pole hrdinů ovládají ufoni, terminátoři, ostrostřelci a neporazitelní agenti. Také proto se mi líbí, že se v pražském Minoru mezi na vrátil Veverčák z tlupy člověka rozumného z časů poslední doby ledové, jak ji vypodobnil s věrným ilustrátorem Zdeňkem Burianem v knize Lovci mamutů Eduard Štorch.

Foto: Petr Hejna
Článek

Scenárista a režisér Marek Bečka předložil malým i velkým divákům příběh dvou prakluků zažívajících strachy i první statečné lovy, boj o holý život, ale i radostné dětské hrátky v blízkosti šavlozubých tygrů, kořistných kmenů a velkých konzerv masa, jimiž bývali v časech spolehlivých přírodních chladniček největší chobotnatci.

Z časů věstonické Venuše

Inscenace v Minoru zdobí od jeho znovuotevření ve Vodičkově ulici naproti novoměstské radnici pár metrů od Karlova náměstí různorodé, ale vždy nápadité výtvarné ztvárnění loutek. Autorem těch k Lovcům mamutů je výtvarník a scénograf Robert Smolík.

Maminky obou kluků se kypře bujnými tvary, pro dospělou část publika mohu prozradit, že tedy druhotnými pohlavními znaky, podobají věstonické Venuši, lovci tak trochu supermanovi. Ostatně na pravěkou lovnou spárkatou, drápatou i pernatou se vypravovali s klackem, jenom někteří s oštěpy moderně vybavenými i pazourkovými hroty. Veverčák má veverčí zuby, Kopčem si přímo říká o nakopnutí.

V pravěku se nekecalo

Všechno je to krásně rozmarné, veselé, svižné. V pravěku se nekecalo, k vyjádření stačilo pojmenování a infinitiv. Pracovníkům Ústavu pro jazyk český inscenace samozřejmě určena není, mluví se v ní tedy nevybraně, nespisovně, východní dobyvatelé tak trochu i rusky.

V akčních scénách pomáhají jednoduše vedeným marionetám ploškové figurky, a v těch eroticky a bojovně nejnapínavějších i živí herci. "Kámasútra, znaješ?", táže se lovec z východu při namlouvání. Děti to nekazí, jenom se diví, čemu se smějí pro změnu dospěláci.

Pralovci jsou vývojově pravda ještě natvrdlí, s rozumem mají trochu problémy, ale přemýšlejí už zdatně. Skoro jako dnešní náčelníci. Ostatní si, hlavně v časech největší nouze, vybírají z vlasů vši, bývala to nakonec i vhodná potravinová náhražka. V každé hlavě se jich naštěstí vždycky dalo najít dost... To hledání vší v cizím kožichu lidem zůstalo právě z oné dávné epochy. Potomci praotce Čecha se v něm zvláště utvrdili. Přijďte se na sebe podívat, zklamaní nebudete.

Divadlo Minor Praha - Eduard Štorch: Lovci mamutů. Scénář a režie Marek Bečka, výprava a loutky Robert Smolík, hudba Dalibor Mucha.

Divadlo Minor Praha - Eduard Štorch: Lovci mamutů. Scénář a režie Marek Bečka, výprava a loutky Robert Smolík, hudba Dalibor Mucha.Jiří P. Kříž, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám