Hlavní obsah

V Londýně zkoušejí operu o fotbalových fanoušcích Ingerland

Londýn

Svět fotbalových fanoušků mapuje krátká opera Ingerland, kterou během června uvede Královská opera v londýnské Covent Garden. Ingerland je součástí produkce tří krátkých děl, jimiž se zřejmě nejslavnější britská opera zaměřuje na současná témata a vychází vstříc novému publiku.

Foto: Reuters

Chorály a skandování fotbalových fanoušků inspirovalo Jocelyn Pookovou ke zkomponování opery Ingerland.

Článek

Slovem Ingerland označují fotbaloví fanoušci svůj národní tým (fonetický přepis skandovaného England). Autorka stejnojmenné opery Jocelyn Pooková, která bydlí nedaleko stadionu Arsenalu v Londýně, se inspirovala právě fanoušky a především jejich pokřiky a chorály.

Hučení a skandování

"Často slyším ze stadionu vzdálené burácení hlasů. Tisíce lidí zpívají s nadšením a zaujetím, jaké se jen zřídka slyší mimo koncertní sály," řekla Pooková o inspiraci ke své opeře, v níž použila fragmenty zpěvu fanoušků i jejich hučení a skandování.

Komponování opery, kterou provázejí video záběry z rozhovorů s fanoušky, jí prý umožnilo zabývat se nejen dramatem kolem hry, ale i tématy, jako jsou rituály, trans, uctívání, identita i vzrušené emoce.

Kromě toho ale nechybí ani manželky a přítelkyně hráčů, které ve sboru zvažují, zda podstoupit plastiku či zda jsou jim jejich partneři věrní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám