Hlavní obsah

V Liberci vzniká technické muzeum

V Liberci vzniká technické muzeum zaměřené na dopravu a bude po Praze a Brně třetí v zemi. Otevřít by se mělo v pavilónu G libereckého výstaviště už 6. září. V pondělí již do těchto prostor mohla nahlédnout veřejnost.

Foto: ČTK

Prostor na libereckém výstavišti, kde má vzniknout technické muzeum, se 14. července otevřel veřejnosti.

Článek

Den otevřených dveří byl určen hlavně těm, kdo by chtěli při vzniku muzea pomoci - ať už zapůjčením exponátu, sponzorským darem, nebo vlastní prací. Hlavně o brigádníky mají v muzeu zájem, v hale je spousta práce a do otevření nezbývá mnoho času.

Cílem projektu je oživit areál libereckého výstaviště, jehož historie začala v roce 1851 první výstavou lehkého průmyslu. Pokračovala založením Svazu mezinárodních veletrhů, na kterém se v roce 1925 vedle Liberce podílela také Praha, Frankfurt nad Mohanem, Lipsko a další města. Areál Libereckých výstavních trhů (LVT) vznikl v letech 1920 až 1930. Rozkládá se na více než 6000 metrech čtverečních a stojí na místě původního údolí Jizerského potoka, které bylo na počátku 20. století zavezeno.

V poválečném období se činnost výstaviště obnovila a od roku 1956 bylo spojeno hlavně s pořádáním Libereckých výstavních trhů. V posledních letech se tu ale koná jen pár akcí do roka, areál je zchátralý a potřebuje rekonstrukci. Liberecký kraj chtěl na výstavišti vybudovat Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, a v roce 2007 ho proto od Liberce za 63 miliónů korun koupil. Z projektu za 1,25 miliardy korun ale sešlo a výstaviště se vrátilo městu.

Muzeum dostalo do pronájmu pavilón G na tři roky, předseda spolku Němeček však věří, že tam zůstane i potom.

Reklama

Výběr článků

Načítám