Hlavní obsah

V Liberci uvedou Pannu orleánskou

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operní soubor Divadla F. X. Šaldy v Liberci uvede v pátek 22. září premiéru u nás málo hrané opery P. I. Čajkovského Panna orleánská. Skladatele k opeře, jež měla premiéru v únoru 1881 v Petrohradu, inspiroval příběh Johanky z Arku v dramatickém zpracování Friedricha Schillera.

Foto: Roman Dobeš

Alžběta Vomáčková v titulní roli Čajkovského opery Panna orleánská

Článek

V Liberci operu nastudoval tým dirigenta a šéfa opery Martina Doubravského a režisérky Lindy Keprtové, který má na kontě již řadu úspěšných inscenací přibližující zapomenutá díla dnešním divákům. Proto i jejich uchopení příběhu legendární hrdinky neodkazuje k historii.

„Johanka z Arku je o hledání vlastních mantinelů, o slabosti těch, kteří o nás rozhodují, o jiskře, kterou v sobě musíme neustále zažehávat, když nesedíme se založenýma rukama. O tom, že v životě přicházejí věci, na které ještě nejsme připraveni, o nesmrtelnosti myšlenek, o tom, že jsem tady a teď, a to je síla, nikoliv slabost,“ přibližuje svou koncepci režisérka Keprtová.

„Panna orleánská má citovou hloubku a vroucnost Oněgina, máme pro ni ideální obsazení a režisérka Linda Keprtová naplní její scénický potenciál. V inscenacích Eva, Thaïs a Její pastorkyňa ukázala, jak poutavě umí vyprávět pohnuté příběhy výjimečných ženských hrdinek. Johanka bude další z nich,“ dodává dirigent Doubravský.

Titulní roli ztvární mladá nadějná mezzosopranistka Alžběta Vomáčková, která svou postavu charakterizuje takto: „Je krásná a čistá. Začíná jako nesmělá holka, sotva si věří a neodporuje otci. Postupně jí roste sebevědomí, až je na vrcholu a korunuje krále, vzápětí zažije zradu, a nakonec úplné osamění. Její příběh se od známé legendy liší hlavně osudovou láskou.“

V dalších rolích se představí Dušan Růžička, Věra Poláchová, Csaba Kotlár, Jaroslav Patočka, Pavel Vančura a další sólisté liberecké opery. Druhá premiéra se koná v sobotu 30. září rovněž v budově Šaldova divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám