Hlavní obsah

V Českých Budějovicích vystoupí Richard Bona či Dave Douglas

Tváří letní části Jihočeského jazzového festivalu je Richard Bona, americký zpívající basový kytarista. V sobotu 16. srpna do Českých Budějovic přiveze nový projekt jazzu, flamenca a africké hudby. Návštěvníci od čtvrtka do soboty uslyší také Davea Douglase nebo třeba Iana Rotchieho, řekl produkční festivalu Jiří Grauer.

Foto: bonamusic/Michael Weintrob

Richard Bona

Článek

Bona je podle Grauera jedním z nejvytíženějších hudebníků. Jeho jméno figuruje v dlouhé řadě nahrávek či spoluprací s dalšími hvězdami jazzu i populární hudby, jako je Bobby McFerrin, Mike Stern, Raul Midon nebo Joe Zawinul. Bona vystupuje na pódiích od pěti let, hraje na vlastnoručně vyrobené nástroje a tvrdí se o něm, že dokáže zahrát na jakýkoli nástroj.

„Na pódiu se objeví osm hudebníků a dvě tanečnice. Jedná se o zbrusu nový program, který byl poprvé představen veřejnosti na konci května ve Španělsku. Ve střední Evropě ještě uveden nebyl,” uvedl Grauer. Moderní současný jazz na open air festivalu zastupuje Dave Douglas, jeden z nejlepších a nejvšestrannějších trumpetistů světa.

Po jarních koncertech v českobudějovickém klubu Jazz and Blues Club Highway 61 měli posluchači možnost navštívit první festivalový koncert pod širým nebem 28. června v Týně nad Vltavou. Ve čtvrtek 14. srpna bude následovat festivalový koncert v Třeboni, kde se představí kapely Bobesh (CZ), Sisa Feher Quartet aka Fehero Rocher (SK) a Ian Richie's Soho Project (UK/CZ). Českobudějovické náměstí v pátek rozezvučí Season Match (CZ), Ian Richie's Soho Project (UK/CZ) či Dave Douglas Quintet (USA) a den završí afterparty v klubu Highway 61 s kapelou Grooving High.

V sobotu se na Piaristickém náměstí představí Musiquarium (CZ), Markovič Funky Family (CZ/SK/Cuba) a Richard Bona Flamenco Project (USA/Spain). V noci festival pokračuje opět afterparty v klubu Highway 61 tentokrát s kapelou Štěpán Markovič South Bohemia All Stars Band. Poslední letní open air koncert se uskuteční 6. září v Nových Hradech. Letní část Jihočeského jazzového festivalu stojí na základech celoročního fungování českobudějovického jazz a blues klubu Highway 61, který se od svého otevření v červnu 2012 stal jednou z nejznámějších z českých hudebních scén.

Reklama

Výběr článků

Načítám