Hlavní obsah

V Bratislavě budou hrát inscenaci o Gustávu Husákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bratislavské Divadlo Aréna, které uspělo s inscenací Tiso, plánuje uvést hru o bývalém československém prezidentovi Gustávu Husákovi (1913- 1991). Prozradil to ředitel Arény Juraj Kukura.

Článek

Na objednávku divadla hru píše dramatik Viliam Klimáček, který chce na jeviště současně postavit tři Husáky. Kdo ztvární kontroverzního prezidenta v jeho třech podobách, se však zatím neví. Volbu bude mít v rukou režisér, kterým se stane pravděpodobně Martin Čičvák.

"Husákův osud mě fascinuje, protože je to až antické drama. Byl vězněm několika prezidentů a v závěrečné fázi života byl prezidentem vězňů," řekl Klimáček, který v současnosti studuje různé materiály o Husákovi a jeho době. Hru má podle dohody s divadlem odevzdat do konce roku. "Určitě se budu snažit o obraz, který není jen subjektivní," dodal.

Husák byl rozporuplnou postavou, tvrdí autor

Autor chce ukázat Husákovy slabé i silné stránky. K těm slabým podle něj patří období po roce 1968, nástup do úřadu prezidenta a stagnace tehdejšího Československa. K těm silným patří padesátá léta a jeho pobyt ve vězení, kde si pro mnohé lidi získal "morální kredit". "Je to rozporuplná postava, a tak k ní přistupuji," řekl Klimáček.

Na scénu chce postavit tři Husáky, aby tak lépe dosáhl znázornění jeho proměny a rozporuplnosti. Na jevišti budou promlouvat Husák právník, prvorepublikový gentleman, Husák vězeň a Husák prezident. Hra zmapuje období od roku 1939 až po prezidentovu abdikaci po sametové revoluci v roce 1989.

"Mezitím je jedno časové období s velikou válkou a s obrovskými politicko-společenskými peripetiemi, a tak tam rozhodně bude i jistá nostalgie," řekl autor s tím, že nostalgie, nebo jakýsi "vzpomínkový optimismus", však nejsou důvodem, proč hru píše.

Anketa

Zajímala by vás inscenace o životě Gustáva Husáka?
ano
73,8 %
ne
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 317 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám