Hlavní obsah

V Africe je žena na úrovni moderní otrokyně

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženské hip-hopové trio ALIF ze Senegalu si ohledy na tamější společenské a politické poměry rozhodně nebere. Právě boj za ženská práva v muslimské zemi je svedl dohromady s českým rapperem Gipsym, jenž se pokouší svou hudbou zlepšit postavení romské menšiny. Jediná Myriame Diallová se za své kolegyně Oumy N´Diayeovou a Minar Sallovou o jejich hudbě rozpovídala.

Foto: Roman Smetka

Oceněné studenty, a Ing. Pavol Mazan a akademici pardubické univerzity

Článek

Název vaší skupiny ALIF znamená v hrubém překladu "osvobozující útok feministického dělostřelectva".  Za co bojujete?

Považujeme se za armádu bojovnic, které chtějí prosadit, aby senegalské ženy měly více možností, jak se v životě uplatnit. Třeba aby měly více pracovních příležitostí, aby se zrovnoprávnily s muži a aby nebyly odstrkovány. Ženy v Africe jsou obecně chápány jako méněcenná stvoření, stojící vždy na druhém místě za mužem, kterého musí na slovo poslouchat. Rozhodně nemají stejné možnosti jako oni, což chceme změnit.

Je nebezpečné zpívat v Senegalu o nerovných sociálních a politických poměrech?

Náš rap je asi trošku nebezpečný, protože v téhle hudbě říkáme pravdu. A pravda, jak se u nás říká, pálí jak feferonka. Nebojíme se, protože jsme hlasem lidí, kteří mají obavy svůj nesouhlas vyřknout nahlas.

V rámci festivalu African & Roma Hip-Hop Night jste si ke spolupráci vybraly romského rappera Gipsyho? Čím vás oslovil?

Zaujala nás jeho historie, za co a proč bojuje. My chceme vybojovat práva pro ženy a on zase práva pro Romy. Protože tohle máme společné, rozhodli jsme se spolu vystoupit na jednom pódiu.

Na vaší druhé desce Dakamerap ostře komentujete nepravosti v senegalské společnosti. Co vše je potřeba změnit?

Velkým problémem v Senegalu a všeobecně v Africe je právě politika. Politici žerou prachy od lidí. V jiné písničce zase zpíváme o muži, který znásilnil svou dceru. Porodila jeho dítě a nakonec spáchala sebevraždu. Muži si se ženami neberou servítky, mlátí je a někdy je jejich postavení na úrovni moderní otrokyně.

Myslíte si, že svými texty můžete něčeho dosáhnout?

Určitě. Před demokratickými volbami v Senegalu vládla jediná politická strana PS (Strana socialistů, pozn. red.). Částečně díky rapperům, kteří vyzvali lidi, aby šli volit, se režim změnil.

Kam sahají kořeny hip hopu v Senegalu?

Pravděpodobně vychází z tradiční hudby tassu, prapůvodního rapu. Když byli otroci odvlečeni do Ameriky, vzali si tassu s sebou. V Americe jej nakonec nazvali rap.

Vaše ženské rapové trio je zcela unikátní.  Co ženám brání prosadit se na hip-hopové scéně a proč povětšinou fungují "jen" jako publikum?

Myslím si, že ženy mají trochu strach. Rap není jen hudba, ale i brutalita a násilí s ním spojené. My se v Senegalu snažíme, aby se ženy už nebály a aby viděly, že lze vystoupit a nahlas říct svůj názor.

Turné začíná ve středu 2. března od 21 hodin v brněnském klubu Fléda, pokračuje 3. března od půl deváté v pražském Abatonu a 4. března od 21 hodin v Divadle pod lampou v Plzni.

Reklama

Související témata:

Související články

Senegalský rap zazní s roma hip hopem

V pondělí večer do České republiky zavítalo ženské hip-hopové trio ALIF ze Senegalu. Společně s romským rapperem Gipsym vystoupí v rámci projektu Colours...

Výběr článků

Načítám