Hlavní obsah

V 99 letech zemřel Adolf Burger, autor knihy Ďáblova dílna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 99 let zemřel Adolf Burger, autor knihy Ďáblova dílna, podle které vznikl Oscarem oceněný film o nacistické padělatelské operaci Bernhard. Burger byl poslední žijící pamětník padělatelské dílny v nacistickém koncentračním táboře Sachsenhausen. Zprávu o Burgerově úmrtí potvrdila Českému rozhlasu jeho dcera.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Adolf Burger

Článek

Burger se narodil v roce 1917 ve Velké Lomnici na Slovensku. Za nacismu byl vězněn v různých koncentračních táborech a část jeho rodiny tam byla zavražděna. V roce 1944 byl coby vyučený knihtiskař přidělen do dílny v táboře Sachsenhausen. Nacisté ji založili k padělání britských liber a jiných cenin.

Nejúspěšnější bylo padělání liber, kterých se vyrobilo na 132 miliónů. „Když jsem se po válce vrátil do Prahy, hned v květnu jsem se hlásil na policii,” vzpomínal Burger v roce 2009 v Londýně při prezentaci anglického překladu své knihy. „Prosil jsem je, aby zavolali do státní banky, že tam budou určitě padělky. Tam se dušovali, že žádné nemají. Nakonec přinesli v kufru asi 500 kusů, asi třetina z nich byla padělaná,” uvedl tehdy.

Burger právě ze zkušeností ze Sachsenhausenu čerpal při psaní své knihy, která vyšla v roce 1992 pod názvem Adolf Burger – Ďáblova dílna, dílna na padělání peněz v koncentračním táboře Sachsenhausen.

V 90. letech jezdil Burger hodně na besedy v Německu, kde líčil své zážitky z koncentračních táborů. Jeho knížka vyšla nejen česky, německy a anglicky, ale i japonsky a hebrejsky. V roce 2001 dostal německý Řád za zásluhy. V roce 2007 byl na motivy jeho knihy natočen rakousko-německý film Die Fälscher (Padělatelé, v české distribuci pod názvem Ďáblova dílna). V USA byl film oceněn Oscarem za nejlepší zahraniční dílo.

Reklama

Související témata:

Související články

O tom, kdo je zločinec v ďáblově dílně

Tragédie 2. světové války je dodnes inspirací tvůrcům i zásobárnou velkých dramatických příběhů, které se odehrávají v kulisách mezní doby. Nejinak je tomu...

Výběr článků

Načítám