Hlavní obsah

Upír na psychoanalýze i hon na populistu Haidera

Novinky, Stanislav Dvořák

Das Filmfest, festival německých, rakouských a švýcarských filmů, nabídne řadu komedií, thrillerů i dokumentů od 21. do 25. října v Praze, od 26. do 28. října v Plzni a od 29. října do 1. listopadu v Brně.

Foto: Filmfest

Z filmu Když jsme snili

Článek

V české premiéře uvidíme například snímek známého Fatiha Akina Šrám (The Cut). Na hvězdné obsazení láká krimikomedie podle knihy Wolfa Haase Věčný život (Das Ewige Leben). Hlavní role v tomto dalším případu komisaře Brennera dostali Josef Hader a Tobias Moretti.

Sarah Polewsky z Rakouského kulturního fóra v Praze doporučila divákům např. úspěšnou komedii Upír na pohovce (Der Vampir aud der Couch), kde je upír podroben freudovské psychoanalýze, nebo snímek, který nahlédne do světa high society a korupce Poslední léto bohatých (Der letzte Sommer der Reichen) i film o kontroverzním populistovi Chyťte Haidera (Fang den Haider).

Foto: Dominic Ebenbichler , Reuters

Jörg Haider

„Belgická režisérka, která v Rakousku zažila jeho vzestup, se vrací po letech. Je to taková road movie po rakousku,“ popsala dokument, který pátrá po osobních tajemstvích i příčinách úspěchu rakouského extremisty.

Pokud hledáte kuriozity, nejstarším snímkem v historii festivalu bude Upír Nosferatu z roku 1921. V kině Ponrepo projekci doprovodí 23. října živá hudba, kterou složil speciálně pro tuto příležitost Jan Rybář.

Zajímavě zní i titul Když jsme snili (Als wir träumten), který celý festival 21. října zahájí. Jde o film Andrease Dresena, který vypráví o čtyřech mladých přátelích z východoněmeckého Lipska v době revoluce. Ještě nedávno byli v Pionýru, teď se vše hroutí a ulice nabízí nečekaná dobrodružství. Mohou naplňovat sny, ale také čelí nebezpečí.

Všechny podrobnosti najdete na dasfilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám