Hlavní obsah

Updikův strom zasazený před Jazzovou sekcí roste dál

Právo, František Cinger
PRAHA

Strom, který vysadil John Updike v Praze v roce 1986 před tehdejším sídlem Jazzové sekce, nedaleko stanice metra Kačerov, roste dál. Připomíná tak osobnost jednoho z velkých amerických prozaiků 20. století, který zemřel 27. ledna, nedlouho před březnovou připomínkou svých sedmasedmdesátin.

Článek

„Rok předtím zasadil na svahu před naším tehdejším sídlem svůj strom i Kurt Vonnegut,“ řekl Karel Srp. „Zeptali jsme se Updika, jestli mu nevadí, že Vonnegutův strom bude výš. Vonnegut je větší spisovatel, odpověděl. Byl nesmírně přátelský, velice dobře informovaný o české literatuře. Hodně se zajímal o situaci v disentu,“ dodal Srp.

Updike vydal první román v roce 1959, jmenoval se Jarmark u chudobince a šlo v něm o konflikt ředitele a chovanců. Rok nato vyšel snad jeho nejproslulejší román Králíku, utíkej! Nespokojenost Harryho Angstroma, někdejší hvězdy středoškolského basketbalového týmu, s realitou stereotypu života americké střední třídy, s ubíhajícími roky i nespokojeností v manželství vyústí v útěk.

Ovšem jakmile člověk začne „utíkat“, vytvoří si další problémy a je otázka, jak a kdy se dokáže „zastavit“. Osudy svého Králíka Angstroma sledoval Updike dál v pětidílné sérii, v níž glosoval proměnu života Američanů ve 20. století. Včetně traumatu spojeného s neúspěšnou vietnamskou válkou.

Jako nespokojený intelektuál často vyvolával diskuse. Svým románem Dvojice (1968) bořil tabu hovoru o sexuálním soukromí partnerského a manželského života. Ve filmu nejvíce zazářily Čarodějky z Eastwicku (1984), úspěšně zfilmované s Jackem Nicholsonem v hlavní roli. Updike zůstane zájmem čtenářů zapsán mezi ty, kdo proměnili literaturu i svět své doby.

Reklama

Související články

Zemřel americký spisovatel John Updike

Ve věku 76 let zemřel v úterý americký spisovatel John Updike, který se proslavil mimo jiné knihou Čarodějky z Eastwicku. Oznámil to jeho vydavatel.

Výběr článků

Načítám