Hlavní obsah

Umřu v komunismu, napsal Nohavica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Písničkář Jarek Nohavica si na svých stránkách posteskl, že si připadá jako v komunismu. Narozen v komunismu, umřu v komunismu, nazval svůj příspěvek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaromír Nohavica

Článek

Písničkář na svém webu uvedl, že mu komunisté zakazovali vystupovat už v osmdesátých letech. Vládní cenzura tehdy tvrdila: „Začal zpívat písně, které urážely naši lidovou armádu, zesměšňovaly a provokovaly poctivé lidi a mladým, před kterými vystupoval, křivily názory…“

Jeho písně byly podle komunistů „neslučitelné s profilem profesionálního umělce v socialistické společnosti“.

Nohavica ale také spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Dlouho o tom mlčel, až v roce 2006 vše přiznal.

Nohavica srovnává komunismus s faktem, že mu nyní několik pořadatelů zrušilo koncerty v ČR, protože přijal vyznamenání od ruského prezidenta Vladimira Putina a po invazi na Ukrajinu se ho odmítl vzdát. Upozorňoval na to i na svém facebookovém profilu.

Poláci zrušili Nohavicovi koncerty

Kultura

Ještě předtím se ale ozvali už začátkem března polští pořadatelé, kteří zrušili celé turné.

Později Nohavica uvedl, že s válkou nesouhlasí, a od Putina se distancoval. Některé subjekty pořádající koncerty, včetně olomoucké univerzity, se ale rozhodly, že to nestačí, a nechtějí s Nohavicou spolupracovat. Písničkář však může vystupovat jinde.

Foto: kremlin.ru

Jaromír Nohavica obdržel od Vladimira Putina Puškinovu cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám