Hlavní obsah

Umění oslaví 1 000 046. narozeniny

Novinky,

Již 46 let se 16. ledna konají oslav narozenin umění. Mezinárodní akci pořád 16 evropských rozhlasových stanic z Evropské vysílací unie. Jejím členem je i Český rozhlas. Ten bude přenášet koncert z pardubického Divadla 29 koncert. Vysílat ho bude nejen tuzemská Vltava, ale objeví se i v evropské rozhlasové síti EBU. Na Vltavě se pak objeví i záznamy z koncertů dalších členů unie rozhlasových sítí.

Článek

S nápadem slavit narozeniny umění přišel v roce 1963 člen experimentálního hnutí Fluxus Robert Filiou, který 17. ledna 1963 deklaroval, že umění se zrodilo přesně před miliónem let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Po Filliouově smrti v roce 1987 začali umělci slavit tento svátek v duchu Nekonečné trvající sítě propojující umělce na celém světě.

Letos se v ČR oslava narozenin umění koná v Divadle 29, odkud se bude zvuk i obraz přenášet satelitně. V programu vystoupí napůl improvizující soubor Guru Gurun Gurun Gurun, tvořený třemi členy skupiny Miou Miou a VJem. Cellista Miroslav Posejpala představí svou kompozici pro elektroniku a živé violoncello, ve které využije vícekanálového zvuku. Soubor Mateřídouška se věnuje improvizace v oblasti audiovizuální tvorby. Dadaista Pavel Novotný pak nabídne performanci Brambora.

Vystupující byli vyprání v rámci letošního tématu Safe´n´Sound, který nemá zvuk ukazovat jako nositele agresivity, ale jako bezpečný přístav. Proto převažuje ambient a jiné zvukově poklidnější žánry experimentální hudby

Reklama

Výběr článků

Načítám