Hlavní obsah

Umělci proti ministerstvu financí

ČTK, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tvůrčí a profesní svazy a obce protestují proti záměru ministerstva financí zlikvidovat Státní fond kultury a Státní fond kinematografie. Pokládají to za nehoráznost, která má pomoci zadluženému státnímu rozpočtu.

Foto: Jan Zbořil

Plzeňský kraj

Článek

Filmaře a další umělce popudil materiál, který ve středu předložilo ministerstvo financí vládě. Ten navrhuje ministru kultury, aby při reformě veřejných rozpočtů podal návrh na zrušení obou fondů. "Návrh přichází v okamžiku, kdy se po devítiletém úsilí dokončují novely zákonů, které fondům konečně mají zajistit finance ze zdrojů nestátního charakteru," zdůvodnil Pavel Strnad z Asociace producentů v audiovizi (APA). Zákony se měly začít projednávat do dubna příštího roku. Kromě APA protestují i Český filmový a televizní svaz, Obec spisovatelů, PENklub, Obec překladatelů, Asociace českých kameramanů, Česká filmová a televizní akademie, Asociace režisérů a scenáristů, Jednota tlumočníků a překladatelů a Dilia. Premiérovi Vladimíru Špidlovi proto předali otevřený dopis.

Umělci nechtějí být závislí na státním rozpočtu ve chvíli, kdy v něm zbývá na kulturu nejméně peněz. Jenže ministerstvu financí jde právě o to, aby vláda fondy sloučila do státního rozpočtu. Mluvčí Ministerstva financí Jaroslav Dědič však zdůraznil, že stojí hlavně o velké fondy a návrh je zatím velmi obecný. "Jde zejména o velké fondy, například dopravy a bydlení," řekl Právu.

Dále připustil, že sice ministerstvo zařadilo do návrhu také fond kinematografie, ale umělci se o něj nejspíš nemusejí příliš bát. Jednak je ze všech fondů nejmenší, ale hlavně získává prostředky z prodaných vstupenek a nikoli ze státního rozpočtu. "Oba fondy bude nutné odlišit. Fond kinematografie totiž hospodaří dobře, ale například do fondu kultury loni stát doplácel 220 milionů korun. Je tedy otázka, zda je jeho další existence smysluplná," řekl Dědič. Dodal, že návrh bude vláda teprve projednávat a debata nad ním potrvá určitě nejméně do dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám