Hlavní obsah

Umělci pro Srí Lanku zahrají v pražském klubu Roxy

– PRAHA

České kapely Umakart, Khoiba, Roe Deer, Lety Mimo a Al Yaman budu hlavními hvězdami benefičního koncertu na pomoc Srí Lance, který se uskuteční v neděli 6. února v pražském tanečním a uměleckém klubu Roxy. Koncert pořádá organizace Umělci pro Srí Lanku. "Členy této skupiny jsou Srílančané, Američané i Češi," sdělila Novinkám Pavlína Fechterová z tiskového servisu.

Foto: Alena Zavoralová

O VČELÁCH A LIDECH

Článek

Vůdčími osobnostmi iniciativy jsou Gayathri Khemadasaová ze Srí Lanky, která v Praze vystudovala obor klasické piáno na konzervatoři, a americký režisér a producent Jeff Hush. Oba žijí již deset let v Praze. Koncert v Roxy bude vyvrcholením benefičních aktivit sdružení, které odstartují 4. února. "V tento den totiž slaví Srí Lanka den nezávislosti," připomněla Fechterová.

Od pátku 4. do soboty 6. února se v domě Zpěváckého spolku Hlahol v Praze uskuteční série klavírních koncertů Khamadasaové. Pro tuto příležitost se interpretka soustředí na klasickou hudbu minulého století, hlavně na české skladatele, jakými jsou Miloslav Kabeláč, Jaroslav Pelikán, Leoš Janáček a Vítězslava Kaprálová.

Finanční částku ze vstupného, na klavírní koncerty 200 korun a do Roxy za 150 korun, pošlou organizátoři jako pomoc malým severosrílanským ostrovům Nainativu a Delft a do dvou rybářských vesniček Kalametiya a Hungama na jihu.

"Při rozhodování o tom, jak a kde finančně vypomoci co nejmoudřeji, nám budou pomáhat dva Srílančané. První z nich je Sunila Abeysekere, zakladatelka skupiny Inform monitorující dodržování lidských práv. V roce 1998 získala nejvyšší cenu za lidská práva udělovanou Spojenými národy. Druhým je Nilan Fernando, Američan žijící na Srí Lance a zároveň ředitel Asia Foundation v Colombu," dodal Jeff Hush.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám