Hlavní obsah

U2 zahrají na koncertech celé album The Joshua Tree

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina U2 vyjede letos na turné k třicátému výročí slavné desky The Joshua Tree. Slíbila, že na speciálních koncertech přehraje album úplně celé.

Foto: ČTK

Slavná skupina U2

Článek

U2 zahájí turné v květnu ve Vancouveru a navštíví taky Londýn, Dublin, Barcelonu, Paříž a Brusel, ale Praha zatím v plánu není. Nejbližším místem, kde bude možné vystoupení vidět, bude zřejmě Berlín.

Deska, která vyšla v roce 1987, si získala kritiku i masy fanoušků - prodalo se okolo 25 miliónů kusů. Slavné hity jako Where the Streets Have No Name a With or Without You na koncertech sice běžně zněly, ale ještě nikdy nevěnovala skupina desce tolik prostoru.

Kytarista The Edge prozradil, že ještě přesně neví, jak koncerty proběhnou:  „Koncert nemusí nutně začínat prvním trackem desky Where the Streets Have No Name, protože cítíme, že by to k tomu momentu mělo gradovat... takže jsme uprostřed jednání, v jakém pořadí to půjde.”

Foto: Island

U2: The Joshua Tree

Fanoušci se prý mohou těšit i na „vzácné” tracky, které nejsou notoricky známé (Trip Through Your Wires, In God's Country). Skupina také nikdy nehrála na turné píseň Red Hill Mining Town o stávce horníků v osmdesátých letech.

„Nedávno jsem si The Joshua Tree poslechl, poprvé po třiceti letech, a je to pořádná opera,” poznamenal frontman Bono. „Hodně emocí, které znějí překvapivě aktuálně, láska, ztráta, zhroucené sny, hledání zapomnění...”

„Některé z písní jsem zpíval, ale nikdy ne všechny. Chystám se na to, a jestli bude publikum tak natěšené jako my, bude to skvělý večer.”

Prorocké písně

„Vypadá to, jako bychom se vraceli v kruhu do doby, kdy byly písně z The Joshua Tree napsány, s globálními otřesy, extrémně pravicovou politikou a základními lidskými právy v ohrožení,” řekl The Edge.

„Rozhodli jsme se dělat tyhle koncerty, abychom oslavili album, protože ty písničky nám připadají v této době pořád platné a prorocké. Právě teď se nám to zdá správné a těšíme se na to.

Na různých místech budou mít U2 různé předskokany - třeba OneRepublic, The Lumineers a Noela Gallaghera.

Reklama

Výběr článků

Načítám