Hlavní obsah

U Dvořáků chystají La Traviatu v italštině

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Operní ztvárnění dojemného příběhu mladé, krásné, ale těžce nemocné Violetty Valery se vrací po dvanácti letech letech na pódium Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě. Verdiho La Traviata, kterou divadlo tentokrát nastudovalo v italském originále, bude mít premiéru v sobotu a poté v pozměněném obsazení i v neděli.

Foto: Marta Lindušková

Donátoři a obdarované neziskovky na Burze filantropie.

Článek

Osmnáctá Verdiho opera je po Bizetově Carmen druhou nejhranějším zpěvohrou na světě. Tragický příběh pařížské krasavice, která prohrává boj se smrtelnou nemocí zrovna ve chvíli, kdy do jejího dosud rozmařilého života vstupuje opravdová láska, dojímá publikum na celém světě již více než 150 let.

Libreto k opeře napsal benátský literát Francesco M. Piave podle románu Dáma s kaméliemi Alexandra Dumase mladšího.

V hlavních pěveckých rolích se v nejnovějším nastudování opravdového operního klenotu budou v následujících měsících střídat tři výborné sopranistky - Agnieszka Bochenek-Osiecka, Eva Dřízgová-Jirušová a Marianna Pillárová.

"Ostravané tak mohou vidět hned tři La Traviatty a každá stojí za shlédnutí. Každá z nich je trošičku jiná," tvrdí režisérka představení, Kanaďanka francouzsko-ruského původu Carmen Or.

Strhující hudebně-dramatické dílo s ostravským souborem nastudoval hostující italský dirigent Paolo Gatto, podle nějž si zdejší pěvci s italštinou poradili velmi dobře. "Až je mi trošku líto, že většina návštěvníků nebude moci ocenit, jak jsou ostravští pěvci v italštině dobří. A to zastávám názor, že pokud si zpěvák neosvojí správnou výslovnost, tak nemůže v italštině zpívat," řekl Gatto.

Jedna ze tří představitelek hlavní role Agnieszka Bochenek-Osiecka přiznala, že se zvládnutím pro ní neznámého jazyka měla z počátku velké problémy. "Nakonec si ale myslím, že pro celkové vyznění díla je to lepší, než kdybych zpívala v mateřštině. Violetta se mi zpívá velice dobře a mám dojem, že ta role byla napsána přímo pro mne," říká Osiecka.

První premiéra nové sezóny začíná v Divadle Antonína Dvořáka v sobotu v 19 hodin, v neděli představení startuje už v 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám