Hlavní obsah

Turnerovu cenu převzal transvestita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Cenu nejlepšího moderního umělce v neděli získal v Londýně transvestita Grayson Perry. K předání Turnerovy ceny se do galerie Tate Britain dostavil v bloňdaté paruce a ve fialkových nabíraných šatech, ozdobených tyrkysovými stuhami a výšivkami se zvířecími a květinovými motivy.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Z jeho keramické dílny vycházejí objekty s provokujícími náměty, mezi nimi například váza s názvem Našli jsme tělo vašeho dítěte. Na výjevu je dítě ležící bezmocně na zemi a jeho matka v rukou zločineckého gangu.

Třiačtyřicetiletý Perry s růžově nalíčenými tvářemi při přijímání ceny poděkoval přítomné manželce Philipě. Před vyhlášením cen usilovně pozorovala manželovy soupeře a snažila se z jejich projevů zjistit, jak to dopadne. Usoudila, že Perry cenu, která obnáší 20 tisíc liber, nevyhraje. "Opravdu chci poděkovat jedné osobě, a to manželce Philipě, protože ona je můj nejlepší sponzor, podpora a milenka," řekl Perry.

Ředitel galerie Sir Nicholas Serota řekl, že Perry cenu získal nejen za to, že jsou jeho keramické objekty v kursu. "Porota je považuje za dílo velmi výrazného umělce, který se vyjadřuje pomocí keramiky a kresby," řekl.

Perry říká, že k práci přistupuje s partizánskou taktikou. "Chci vytvořit něco, co se zdá být krásným uměleckým objektem, ale co při bližším pohledu vzbudí polemiku," řekl.

O Turnerovu cenu mohou usilovat britští umělci mladší 50 let; jsou posuzováni za práce, jež vystavili v minulém roce. Cena je udělována od roku 1983 a každoročně její udělení provází debata o šokujícím moderním umění a o podstatě uměleckých hodnot.

Letošními favority byli bratři Jake a Dinos Chapman a jejich socha Sex s těly posetými tisíci červů. Hodně šancí se dávalo také Anyji Gallacciové. Na exhibici nominovaných, která byla zahájena v říjnu, představila strom s reálnými jablky, které postupně na skulptuře hnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám