Hlavní obsah

Turecký pianista je souzen pro urážku islámu

Novinky, Stanislav Dvořák

Světoznámý pianista tureckého původu Fazil Say předstoupil ve čtvrtek před soud v Istanbulu. Údajně podněcoval k nenávisti a urážel muslimské hodnoty.

Foto: Reuters

Lidé demonstrovali kvůli soudu s pianistou.

Článek

Pianista je souzen kvůli poznámkám na Twitteru, kde si dělal legraci z muslimských radikálů. Případ v západních zemích vzbuzuje obavy, jestli v Turecku příliš neroste vliv náboženství.

Fazil Say odmítá všechna obvinění a řekl, že žasne, proč vůbec musel předstoupit před soud. Ten ho odmítnul osvobodit a odložil jednání na 18. února.

Pianista by teoreticky mohl dostat až 18 měsíců vězení, ale podle BBC by byl pravděpodobně takový rozsudek zrušen a umělec reálně do vězení nepůjde.

Say napsal v dubnu na Twitteru jen pár vět. Jedna z nich zněla: "Nevím, jestli jste si všimli, že když se objeví nějaká veš, nějaký póvl, zloděj nebo blázen, je to vždycky islamista."

Před soudní budovou se sešly desítky lidí s transparenty, aby slavnému hudebníkovi vyjádřili podporu. Je známý i díky spolupráci s Newyorskou filharmonií a Berlínským symfonickým orchestrem.

Ministr pro vztahy s EU Egemen Bagis naznačil, že z případu by se nemělo dělat nic velkého a soud by měl uznat, že Say má právo plácat hlouposti. Přesto se ale domnívá, že skutečně urazil náboženské cítění lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám