Hlavní obsah

Třicet let punku připomenou The Adicts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od nástupu punku uplynulo letos 30 let. Po Buzzcoks se v Praze v srpnu objeví další anglická skupina, která stála u zrodu stylu - The Adicts. Soubor letos oslaví třicet let a objeví se na festivalu Lets get lazy at city rats punk rock weekend, který se koná 12 a 13. srpně v pražské Modré vopici.

Článek

Adicts z Ipswitche patří k představitelům první punkové vlny, jejich svižné písně jsou velmi melodické. Soubor však také zaujal svou image, narozdíl od většiny svých souputníků, libujících si v černých potrhaných tričkách, vystupovali v bílé jako gang mladistvých z kultovního Kubrickova filmu Clockwork Orange. Zpěvák Keith Monkey Warren má dokonce stylově nalíčenou tvář a sako se vzory v pastelových barvách. 

Soubor se však prosadil poměrně pozdě, protože skupina dlouho nepodepsala smlouvu s velkou firmou. Na debutu Song Of Praise z roku 1981 však byla hymnická píseň Viva La Revolution, která vzbudila pozornost. Úspěšnější byla druhá deska The Sound Of Music, která byla druhá v žebříčku nezávislých desek. Největší úspěch však skupině přinesl v roce 1983 singl Bad Boy.

Skupina stále působí v původním obsazením, i když rozšířeném o klávesy, druhou kytaru a housle.

Představí se američtí M.D.C. a skotští Oi Polloi

V původním složení opět hrají i američtí M.D.C. vedení zpěvákem Dave Dictorem. Skupina, která vznikla v Texasu v roce 1979, odkud se záhy přestěhovala do San Franciska, patří k předním představitelům amerického angažovaného politického hard core punku. Loni se sešla v původním složení i s kytaristou Ronem Posnerem a vydala nové album Magnus Dominus Corpus.

Na festivalu se dále představí skotští Oi Polloi, kteří začínali jako skinheadi, ale postupem času se přiklonili k anarchistickému crust punku a bojují za práva zvířat. V textech tito vegetariáni také bojují za větší prostor pro skotskou kulturu. Do Prahy se vrací po osmi letech.

Vedle hvězd vystoupí i tuzemské kapely Demache, Outsiders, V.OH. a Flaming Cocks nebo slovenská Zóna A a němečtí Frontkick.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám