Hlavní obsah

Tři orchestry, tři dirigenti. Prahu čekají dva výjimečné koncerty

Novinky, rei

Praha během nadcházejícího víkendu zažije dva výjimečné koncerty. Ve Fóru Karlín nejprve vystoupí společně tři orchestry vedené třemi dirigenty najednou. Představí i vrcholná díla nové hudby od Karlheinze Stockhausena a Johna Cage. Na vystoupení pak naváže mimořádný koncert v Divadle Archa.

Foto: Ostravská banda

Představí se hned tři dirigenti.

Článek

„Na obou programech není jediná skladba, se kterou se lze setkat v průběhu koncertní sezóny etablovaných orchestrů nejen v Praze, ale ani v zahraničí. Stockhausenovy Gruppen pro tři orchestry, tři dirigenty a 112 hudebníků se pro svoji náročnost hrají tak zřídka, že možnost navštívit živé provedení je jedinečná, výjimečná událost,“ upozornili organizátoři.

Svůj um při tom spojí Janáčkova filharmonie Ostrava, jeden z předních komorních orchestrů pro novou hudbu Ostravská banda a v duchu Cageovy koncepce Hornická kapela ze Stonavy.

Zazní nejen Stockhausenova Gruppen, ale i elektronická Gesang der Jünglinge, na kterou Gruppen v polovině 50. let navázala a v níž německý novátor poprvé uplatnil myšlenku hudby v prostoru.

Tři orchestry během zhruba tříhodinového koncertu zahrají také Variace pro tři orchestry dirigenta Petra Kotíka i Tři okvětní lístky (Three Petals) od Philla Niblocka. Dva orchestry a sólista pak představí skladbu mladého polského skladatele Jacka Sotomského.

Vůbec poprvé v Praze rovněž dojde na kompletní Atlas Eclipticalis od Johna Cage pro 86 sólistů simultánně s klavírním sólem Winter Music. „A to tak, jak tyto dvě skladby prováděli Cage s pianistou Davidem Tudorem,“ uvedli pořadatelé.

Archa naváže Bergem a Sciarrinem

Mimořádný hudební zážitek pak v neděli nabídne také Divadlo Archa. Na programu není jen hvězda současné vážné hudby Salvatore Sciarrino, konkrétně jeho koncert pro klavír a orchestr Allegoria della notte, ale i Kotíkovo Nine + 1, a čtyřicetiminutový komorní dvojkoncert pro klavír, housle a dechové nástroje Albana Berga Kammerkonzert, který Berg věnoval Arnoldu Schönbergovi k jeho padesátinám. „Kammerkonzert patří mezi nejnáročnější skladby 20. století a jedná se o jeho první provedení v Praze,“ poznamenali pořadatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám