Hlavní obsah

Tři kamarádi vycházejí jako audiokniha

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je asi nade vší pochybnost, že Tři kamarádi jsou jedním z nejkrásnějších, byť současně nejsmutnějších románů německé literatury první poloviny 20. století. A tím spíš je asi nade vší pochybnost, že Erich Maria Remarque patří k největším německým – potažmo celosvětovým – romanopiscům vůbec. Byl by proto nesporný hřích, aby se taková díla pozvolna vytrácela do zapomnění jako blednoucí položky v učebnicích středoškolské literatury.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Jedním ze způsobů, jak tomuto hříchu zamezit, je jejich oživování v audioknižní podobě. Je proto velmi užitečné, že právě Remarque se tu a tam začal objevovat mezi různorodou směsí velkého audioknižního vydavatelství One Hot Book. Došlo tak na Jiskru života, Nebe nezná vyvolených, Na západní frontě klid a nyní na Tři kamarády, kterých se v režii Michala Bureše velmi civilně, a přitom nesmírně působivě zhostil herec Hynek Čermák.

Nadčasové pocity

Kniha poprvé vyšla v roce 1936 a o dva roky později získala i svou filmovou podobu. Páteří děje umístěného do Německa konce 20. let minulého století je silný, tragický milostný příběh. Není bez zajímavosti, že hlavní mužská postava, třicetiletý Robby, je stejný ročník jako autor sám (1898). Reflektuje tedy velmi přesvědčivě pocity generace, která byla v útlém mládí poznamenána drtivou zkušeností bojišť 1. světové války. Ve zhrouceném, zdecimovaném a hladovějícím Německu hledá své místo v životě, smysl své existence a s roztrpčením sleduje, jak se okolní společnost radikalizuje a začíná řítit k novému neštěstí. Je až děsivé, o jak nadčasové pocity se jedná.

Audioknižní podoba Tří kamarádů je skutečně velmi vydařená. Drobnou vadou na kráse může být snad jen volba doprovodné hudby a hudebních předělů. Působí totiž poněkud roztříštěně a tím mírně rušivě. Nahrávku otevírá klasická americká bluesovka Street Walkin’ Sonny Boy Nelsona z roku 1936 a obdobná hudba se v průběhu mihne ještě párkrát střídána zcela odlišnými klavírními předěly, útržky dobových německých šlágrů až po závěrečnou varhanní fugu. Sjednotit hudební provedení by bylo jistě ku prospěchu jinak skvělé audioknihy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám