Hlavní obsah

Třetí českou SuperStar je Zbyněk Drda

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl
PRAHA

Vítězem třetí řady soutěže začínajících zpěváků Česko hledá SuperStar se v neděli stal Zbyněk Drda. Devatenáctiletý student z Karlových Varů, který byl podle sázkových kanceláří favoritem posledního finálového kola, dostal od diváků pořádající televize Nova 57 procent hlasů, druhý tedy je o rok starší David Spilka z Olomouce.

Článek

"Pokusím se vás nezklamat, když už jste mě dostali tak daleko," řekl po vyhlášení výsledku Drda, který si vítězstvím "vyzpíval" možnost natočit debutové album u vydavatelství SonyBMG. Podle informací Novy by se jeho deska měla na pultech prodejen objevit v polovině března příštího roku.

Podle porotce Ondřeje Hejmy bylo finálové klání velmi vyrovnané, nicméně o "pověstný kousíček" byl lepší Spilka. Zbylí porotci Ilona Csáková a Eduard Klezla naopak favorizovali Drdu. Csáková ovšem podotkla, že ne vždy triumf v soutěži připadne tomu, kdo je nejlepší. "Pro mě ten nezaměnitelný, který tady chybí na naší scéně, je Zbyněk Drda," zhodnotil šance obou finalistů hlasový pedagog Klezla.

Nerovnováha sil v publiku

Bylo to možné sledovat i u televizních obrazovek - snad každý si byl vědomý výrazné převahy Drdových fanoušků. Na místě bylo ale vše ještě mnohokrát výraznější. "Spilkovci" byli několikanásobně přečísleni, a neměli tak možnost udělat svému favoritu bouřlivou atmosféru, kterou by si stejně jako Zbyněk Drda jistě zasloužil.

Kdyby se finále konalo v gladiátorském stylu, tak by byl, alespoň co se týče slabšího potlesku, lvům jednoznačně předhozen David Spilka. Oko (a ucho) televizního diváka je velmi pozorné a když zaznamená výraznější ovace u jednoho z finalistů, mnohdy se automaticky domnívá, že daný výkon byl lepší. Davy dívek, které stěží překročily hranici druhého stupně základní školy, by se o tuto převahu postaraly snad ale i při nižším zastoupení v publiku.

Moderátor Leoš Mareš se celý večer staral o dobrou atmosféru, v pauzách chodil v publiku a hecoval obě dvě strany fandů. Ti už v mnohých případech stepovali před místem konání koncertu od čtvrté hodiny odpolední.

Pokud nějaký moment publikum zarazil, tak to byl finální verdikt Ilony Csákové. Ta po každém z večerních výkonů zahrnovala Spilku pochvalami typu: "Pro mne seš Superstar! či "Ty jsi moje jednička!". Jaký byl však v publiku údiv, když narozdíl od Ondřeje Hejmy přiřkla tip na vítězství Zbyňku Drdovi, a shodla se tak s Eduardem Klezlou.  

"Skrytej dráček" okouzlil dívky skladbou Mandy

Závěrečné finálové kolo soutěže Nova odvysílala v přímém přenosu z Malé sportovní haly na pražském Výstavišti. Program večera zahájili oba soutěžící společným duetem, zazpívali písničku Dancing in the Street od Davida Bowieho a Micka Jaggera. Poté každý z nich předvedl vlastní verzi novinky Srdce pátrají, kterou napsal Honza Horáček a otextoval Radek Šlangal.

Třetí skladbu si soutěžící mohli vybrat z písní, které zazpívali již v dřívějších soutěžních kolech. Spilka zvolil Behind Blue Eyes od The Who, Drda písničku Can You Feel The Love Tonight z repertoáru Eltona Johna. Na závěr zazněly písničky Chci zas v tobě spát od Davida Kollera ve Spilkově podání a hit Mandy, který zazpíval Drda označený porotou jako "skrytej dráček."

"Jedno je jisté, třetí česká SuperStar bude hvězda jako prase," prohlásil ještě před vyhlášením celkového vítěze moderátor soutěže Leoš Mareš.

Svou spokojenost s kvalitou výkonů obou zpěváků netajil ani člen poroty Ondřej Hejma. "Tohle je nejlepší finále, jaké já v dějinách SuperStar pamatuju," konstatoval Hejma, který soutěžní porotě předsedal v prvním ročníku soutěže.

Generálem hvězdné pěchoty je Štěpán Fadrný

Vítězem alternativní soutěže o pomyslný titul "generála hvězdné pěchoty", která soutěž Česko hledá SuperStar doprovodila, se stal milovník německé kapely Rammstein Štěpán Fadrný. O jeho vítězství v soutěži nejkurióznějších "pěveckých" výkonů rozhodli diváci televize Nova, kteří mu v internetovém hlasování zaslali nejvíce hlasů.

Fadrný si přišel svůj "úspěch" osobně vychutnat, stejně jako jeho sok Lukáš Kovář, jehož od vítěze dělily pouhé tři desítky hlasů. "Mein Herz Brennt," zazpíval novopečený "generál" Fadrný svou oblíbenou píseň od Rammsteinu finálovému publiku, tleskala mu celá zaplněná hala.

Deset původních finalistů soutěže, do níž se letos přihlásilo 7643 zájemců, se potká ještě na speciálním vánočním koncertě, který se bude 20. prosince natáčet ve filmových ateliérech na pražském Barrandově. Koncert Nova ze záznamu odvysílá 25. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám