Hlavní obsah

Torontský festival přijal Horem pádem příznivě

Právo, Michal Procházka (Toronto)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Nový film režiséra Jana Hřebejka a scénáristy Petra Jarchovského Horem pádem, který koupila distribuční společnost Sony Pictures Classics pro severní Ameriku, uspěl při své velké zámořské zkoušce. Na prestižním 29. Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu byl uveden jak v sekci Film industry, tak i ve veřejné projekci - a těšil se slušnému zájmu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Režisér Jan Hřebejk si může zatleskat, torontské publikum jeho film přijalo příznivě.

Článek

Američtí distributoři, autoři a filmový agent Neil Friedman, který pomohl film prodat, čekali, co o něm napíší vlivné zámořské noviny. Na rozdíl od České republiky a jejích periodik může totiž negativní recenze například v New York Times zcela pohřbít vyhlídky snímku na výraznější návštěvnost v USA i Kanadě.

Úspěch v Torontu

Film Horem Pádem v Torontu uspěl, což mělo zásadní vliv na rozhodnutí váhavých amerických distributorů. V neděli uzavřeli dohodu o distribuci filmu na území USA a Kanady jeho producent Ondřej Trojan a prezident americké společnosti Sony Pictures Classics Michael Barker. Po snímcích Musíme si pomáhat a Trojanových Želarech tak Sony Pictures Classics uvádí do zámořských kin již třetí český film.

Minulý víkend Hřebejk uvedl Horem pádem na festivalu v Telluridu. Film si na festivalu získal velký ohlas a právě tady se zalíbil Michaelu Barkerovi ze Sony Pictures Classics. "Připomíná lístek do restaurace, kam se člověk objedná jako host a potom mu tam něco sladkého předloží," charakterizoval festival s nadhledem. 

Při promítání v Torontu  byl sál až na několik málo míst pokaždé zaplněn a diváci z projekcí předčasně neodcházeli. Líbil se Kanaďanům i českým emigrantům, kteří festival navštívili. "České komedie, alespoň ty, které znám, mají většinou mnoho postav a specifický humor. Když nadejde chvíle pro největší vtip, smích se najednou mísí s hořkostí, zatímco okamžiky hořkosti zůstávají zase trochu komické," míní Stacey Donen z programového týmu festivalu.

Smáli se netopýrům, kteří chutnají jako kuře v KFC

"Poslední Hřebejkův film je nakonec docela odvážný, například tím, jak se dotýká tématu českého rasismu. To je něco, o čem se takovým otevřeným způsobem moc nemluví," zaznělo po projekci, tentokrát z úst českého emigranta, který žije v Torontu.

Přesto festivalové publikum reagovalo na film poněkud odlišně, než by tomu bylo v českém kině. Největší smích vzbudila replika s pečenými netopýry, kteří chutnají trochu jako kuře v KFC, ale i narážka na Michaela Jacksona, jemuž k vyblednutí nepomohl ani milión dolarů. Naopak po větě "Bůh není, proto fandím," byly v sále cítit rozpaky. Kanadská společnost přeci jenom vnímá náboženství a provokativní narážky na víru trochu odlišně.

Zámořští diváci, odchovaní hokejem, také příliš nechápali fanatické fotbalové fanoušky Bejka a Plukovníka, stejně jako se ocitli mimo u kocoura pojmenovaného Poborák.

V českých kinech slavnostní premiéra ve středu

Ale nakonec i pro Čecha byla možnost spatřit všechny ty české lidové, sprosté, směšné i dojemné typy vcelku exotickým zážitkem. Zvlášť ve městě, kde se mrakodrapy tyčí do nebes, kde se s leckým dáte snadno do řeči a kde se přitom nikdo o druhého, ať už o jeho barvu kůže, příjem či schopnosti, zrovna dvakrát nestará. Vše se měří úspěchem. Jak se tu říká, "úspěch je věc osobního postoje a kdo dovede věřit všemu, všechno také umí prodat".

V českých kinech má  slavnostní premiéru ve středu a pro veřejnost se bude promítat od čtvrtka.

Reklama

Související články

V Torontu začal filmový festival

Mezinárodní filmový festival v Torontu se koná již po devětadvacáté. O víkendu se představily první hvězdy a slavnostním uvedením filmu Pro Julii Istvána...

Výběr článků

Načítám