Hlavní obsah

Tomáš Hanák baví publikum na HBO

Novinky, Eva Zajíčková

Dost už bylo podbízivé televizní zábavy, vyhlašuje z kanálu HBO Tomáš Hanák. Jako první účinkující v novém od pátku vysílaného pořadu Na stojáka! publikum nevybíravě seřve - za jeho malou ochotu ocenit těžkou dřinu bavičů: "Vy si myslíte, že se tu budete jen tak válet a kritizovat? Vy se budete smát! A budete těma rukama takhle tleskat!"

Foto: Jana Oudová
Článek

První český pořad filmového kanálu HBO je zároveň první domácí stand-up comedy show. Jde o zábavný žánr, který se zrodil v anglických a amerických barech dříve než televize. U mikrofonu se v něm střídají komici se svými sólovými skeči, právo vystoupit má každý, ale nikdo ho při tom nešetří: diváky v baru nikdo nenabádá, kdy mají nadšením dupat, a ty u televize potom režisér nebalamutí přimíchaným smíchem.

Parta kolem Pražské pětky

Skupina herců, která natočila úvodní díl Na stojáka!, si hraje na stand-up comedy s půvabem vlastním okruhu Pražské pětky: Lumír Tuček učí, jak napsat životopis, Tomáš Matonoha přivede hluchoněmého Pedra, který miluje flamenco, a Lenka Vychodilová vyděšeně, ale odhodlaně drží na jevišti místo kamarádce Miluně: "Ona umí senzační trik s krabicemi od pracích prášků, to prostě musíte vidět..."

Pořad získal díky nim spíš kavárenský než obhrouble barový ráz, ale producent Ondřej Trojan, který jej pro HBO vyrábí, naznačuje, že časem přece jen trochu přitvrdí. V dalších dílech by se měli objevit zatím nepříliš okoukaní herci, jako je dcera Bolka Polívky Anna, ale i nestor tuzemské televizní zábavy Luděk Sobota. "Jeho skeče získaly po letech novou dimenzi. Ale lidový, hospodský humor určitě dělat nebudeme. Takových pořadů je tu už dost," ubezpečuje Trojan.

První díl se hrál nanečisto v Praze Na Dobešce a teprve poté před kamerami v Lucerna Music Baru, a přestože publikum slzí smíchy, herci vážně tvrdí, že jim bylo úzko.

"Lidi byli všude kolem mě, bylo na ně z jeviště vidět! Prostě děsný," komentuje to Lenka Vychodilová. Nepomohly jí prý ani zkušenosti z divadla a večírků se skupinou MTO.

Povedený vstup

Na výsledku to ale vidět není, první český pořad se HBO povedl a dobrý nápad možná kolegiálně ocení i konkurence. Na stojáka! by slušel i veřejnoprávní televizi, která stále hledá, čím vyvažovat velkou zábavu, aniž by musela donekonečna spoléhat na talk show nebo těžit ze Čtvrtníčkovy České sody.

Po páteční premiéře se bude poprvé reprízovat ve čtvrtek večer, v programu je i o Vánocích a na Silvestra. Pilotní série má šest půlhodinových dílů, které budou mít premiéru každý první pátek v měsíci, vždy se třemi až čtyřmi reprízami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám