Hlavní obsah

Tomáš Halík dostane v Naardenu Komenského cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český filozof a teolog Tomáš Halík v sobotu v Naardenu převezme nizozemskou Cenu Jana Amose Komenského. Byla mu udělena již v roce 2020, ale v uplynulých dvou letech nebyla předána kvůli pandemii. Spolu s Halíkem cenu pro rok 2022 převezme v kostele Grote Kerk v Naardenu nizozemská historička Beatrice de Graafová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tomáš Halík

Článek

Halík je první českou osobností, která cenu obdrží, většina držitelů jsou Nizozemci. K jejím mezinárodně známým laureátům patří bývalý belgický premiér a někdejší předseda Evropské rady Herman van Rompuy.

Třiasedmdesátiletý Halík je podle poroty, která o ocenění rozhodla, jedním z nejvlivnějších duchovních a nezávislých myslitelů dneška, který naplňuje Komenského myšlenkové dědictví v moderním a podnětném duchu.

„Vystupuje do dnešních dnů zcela nezávislým a kritickým způsobem proti bezpráví a omezování svobody a je neochvějným zastáncem solidarity mezi národy světa,“ zdůvodnil před dvěma lety udělení ceny předseda poroty Douwe Breimer. Cena má za cíl poctít osobnost, jež se v duchu Komenského myšlení a činnosti výrazným způsobem angažuje ve prospěch výchovy, vzdělání, vědy a kultury při rozvoji mezinárodního společenství.

Laureáty ceny jsou nizozemský teoretický fyzik Robert Dijkgraaf, nizozemský sociolog Paul Schnabel, nizozemská vědkyně Louise Frescoová, která se zabývá udržitelností produkce potravin, nizozemský novinář a spisovatel Geert Mak, britský historik se specializací na nizozemské dějiny Jonathan Israel a nizozemský politik Herman Tjeenk Willink. Před Halíkem cenu získala ředitelka Nadace pro studenty uprchlíky, Nizozemka s íránskými kořeny Mardjan Seighaliová.

Halík je filozof, teolog a sociolog. Poté, co absolvoval univerzitu, se v komunistickém Československu nesměl věnovat vědecké činnosti a pracoval jako psychoterapeut pro drogově závislé. V roce 1978 byl tajně vysvěcen na kněze a je považován za jednu z nejdůležitějších postav české podzemní církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám