Hlavní obsah

Tom Odell. Pianista, který sní a své postřehy zpívá světu

Právo, Kristýna Pechová

Když se osmnáctiletý Thomas Peter Odell rozhodl zanechat plánů studovat univerzitu v Yorku, aby se mohl věnovat sólové kariéře, těžko si asi dokázal představit, že o deset let později bude zrovna na turné se svým třetím albem Jubilee Road. A že 23. ledna 2019 vystoupí v pražském Foru Karlín.

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Tom Odell hrál v Čechách naposledy loni.

Článek

„Jako teenager jsem vlastně neznal nikoho, kdo by dělal to, co já teď. Proto mi to přišlo velmi nedosažitelné. Trávil jsem spoustu času skládáním, byl to sen v mé hlavě,“ popsal své šestnáctileté já Tom Odell, britský zpěvák, skladatel a talentovaný pianista v rozhovoru pro Vogue.

Ačkoli nebyl přijat na uměleckou vysokou školu, svého snu se nevzdal. Hrál všude, kde mohl, přestože se nejednalo o špičkové podniky. Musel se naučit své umění prodat, a jeho práce se vyplatila.

V roce 2012 podepsal smlouvu s Columbia Records a vydal čtyři písně pod názvem Songs from Another Love, díky nimž byl nominován a získal cenu Brit Award for Critics’ Choice.

Foto: ČTK/DPA/Jörg Carstensen, ČTK

Tom Odell

Píseň Another Love se v několika zemích umístila v první desítce hitů a v roce 2013 byla znovu vydána, tentokrát jako součást Odellova prvního alba Long Way Down. Získalo několik velmi se od sebe lišících hodnocení. Přestože s ním absolvoval dokonce dvě turné, britský hudební magazín NME jej nemilosrdně zkritizoval. Zpěváka však podpořila britská zpěvačka Lily Allenová a jeho budoucnost tehdy začala.

Jako odpadlík

Hudba, kterou prezentoval ve svém prvním albu, se dá popsat jako melodický pop s prvky gospelu. Sentimentálně i vášnivě v písničkách vypráví o lásce, životě a náladě. Jeho texty jsou lyrické a skrze ně posluchačům předkládá příběh. Balady Another Love, Can’t Pretend a I Know dodnes prezentuje na živých vystoupeních pro dokreslení atmosféry.

V dubnu 2016 Tom Odell oznámil příchod svého druhého alba – Wrong Crowd. „Nemohu si pomoci, nevím jak. Hádám, že jsem vždycky trávil čas s tím špatným davem,“ charakterizuje se těmito slovy v titulní písni. Myšlenku, kterou dal v desce, jejíž název lze volně přeložit jako Špatný dav, rozvinul v rozhovoru pro Vogue.

„Vždycky jsem si připadal jako odpadlík. Je to asi součást toho být skladatelem. Místo abyste byli v baru, zíráte ven přes zamrzlé okenice. Jsem převážně pozorovatel,“ řekl o svém životě.

Následovalo turné No Bad Days, na kterém oznámil příchod své třetí desky Jubilee Road. Ta vyšla v říjnu loňského roku.

V rozhovoru pro ITV sdělil, že se jedná o jeho doposud nejosobnější desku. První singl If You Wanna Love Somebody je z jeho strany všeobecným vyjádřením lásky, inspirovaným příběhy lidí, se kterými se ve svém životě setkal. Následovalo uvedení procítěného duetu Half As Good As You se zpěvačkou Alicí Mertonovou.

Víc v klidu

Neznalý posluchač by mohl hodnotit jeho tvorbu jako jednotvárnou a nijak odlišnou od ostatního současného popu.

Sám zpěvák se ostatně nepovažuje za výjimečně vynikajícího umělce, tvrdí ale, že na koncertech baví fanoušky svým osobitým podáním. Podává upřímné texty a melodie, které dělají jeho tvorbu unikátní.

„Cítím se daleko víc v klidu než dřív. Deska Wrong Crowd byla spíš o hledání jakéhosi alter ega. Psal jsem fiktivní příběhy, vymyslel jsem si neexistujícího hrdinu. Byl jsem to napůl já a napůl někdo jiný. Nyní jsem se daleko víc zajímal o opravdové lidi. A přestože deska není o mně, daleko víc vypovídá o tom, kdo jsem a co prožívám. Je upřímnější. Také je to radostnější album než ta předchozí. Je v něm naděje,“ řekl Tom Odell loni v rozhovoru pro Právo.

Může se vám hodit na Zboží:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám