Hlavní obsah

Tisíce Španělů demonstrovaly za propuštění rapera, který urazil krále

Tisíce lidí vyšly do ulic v noci na středu v Barceloně a dalších katalánských městech demonstrovat za svobodu slova a propuštění místního rapera Pabla Haséla, jehož policie odvezla do vězení k nástupu výkonu devítiměsíčního trestu za urážku monarchie a podporu terorismu. Na demonstraci v Barceloně přišli podle deníku La Vanguardia i lidé s transparenty požadujícími svobodu pro místní politiky odsouzené za neústavní referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí ve Španělsku demonstrovaly za propuštění rapera, který urazil králeVideo: AP

 
Článek

Dvaatřicetiletý Pablo Hasél odmítl nastoupit výkon trestu vězení a v pondělí se s několika desítkami svých příznivců zabarikádoval na univerzitě ve svém rodném městě, katalánské Lleidě. Ráno ho z univerzity vyvedla místní policie. „Smrt fašistickému státu!” volal Hasél při zatýkání. Tomu se marně snažilo zabránit asi třicet mladých lidí, nejprve stříkáním z hasicích přístrojů a poté vlastním tělem, když zpěváka obestoupili. K vážnějším střetům s policií ale nedošlo.

Večer proti jeho zatčení protestovaly za skandování „Svobodu pro Pabla Haséla” tisíce lidí v Barceloně a manifestace se konaly také v dalších městech Katalánska. Na některých místech se demonstranti střetli s policií, na záběrech z ulic byly vidět hořící odpadkové koše nebo vyrabované obchody, popsala agentura Reuters. Pořádkové jednotky se snažily dav - někdy i za pomoci pendreků - rozehnat, zatímco na ně létaly různé předměty. Policie zatkla 14 lidí.

Hasél, vlastním jménem Pablo Rivadulla, byl odsouzen v roce 2018 za podporování terorismu a urážku španělské monarchie a státních institucí kvůli příspěvkům na Twitteru a písním, v nichž slovně útočil na policii a španělskou královskou rodinu. Nejprve dostal dva roky vězení a pokutu, nejvyšší soud mu loni délku trestu snížil na devět měsíců a pokutu.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Demonstrace za rapera Haséla v Barceloně

Mezi tweety z let 2014 až 2016, za něž byl odsouzen, je i kritika krále Juana Carlose I. kvůli jeho kontaktům s vládci Saúdské Arábie, za něž je nyní emeritní král vyšetřován. Některé z výroků jsou ale vulgární, například „50 zraněných policistů? Tito zasraní žoldáci se kousnou do jazyka při přijímání hostie a řeknou, že jsou zranění”.

Hasél ale byl odsouzen za podporu terorismu už v roce 2014, kdy dostal trest dva roky vězení za texty písní, v nichž se podle soudu pozitivně vyjadřoval mimo jiné o teroristické organizaci Baskicko a jeho svoboda (ETA) či radikálně levicové organizace GRAPO a schvaloval násilí (například „Španělská televize si zaslouží bombu!”). Podle místních médií týž rok v jedné z písní vyhrožoval smrtí i místnímu starostovi, který ho nežaloval, soud jen nařídil stáhnout píseň z YouTubu. Výkon trestu z roku 2014 soud odložil, protože měl do té doby čistý trestní rejstřík.

Další trest, šest měsíců vězení a pokutu, dostal Hasél podle španělských médií loni v létě za to, že napadl novináře na tiskové konferenci. Tento verdikt zatím není pravomocný.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Davy vyšly do ulic Barcelony

Hasélův případ vzbudil debatu o svobodě projevu. Proti uvěznění zpěváka se postavilo asi 200 osobností španělské kultury, včetně režiséra Pedra Almodóvara či herce Javiera Bardema. Zákon, který trestá urážku královské koruny, kritizují i organizace na ochranu lidských práv.

Španělský vicepremiér Pablo Iglesias označil Hasélův nástup do vězení za případ, na kterém se ukazují nedostatky demokracie. Jeho strana Podemos žádá úpravu zákona, podle níž by urážka krále byla trestána jen pokutou.

Reklama

Výběr článků

Načítám