Hlavní obsah

Tipy Zdeňka Vřešťála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a kytarista skupiny Neřež prozradil, co ho zaujalo v kultuře. Redakce doporučuje návštěvu festivalu Babí léto v psychiatrické léčebně Bohnice, páteční koncert elektronicko-kytarového dua Tarwater v pražské Akropolis a v případě klidné noci detektivní četbu nové knihy Agathy Christie.

Foto: Vratislav Konečný

v neděli 18. září Boskovice zavírají, starý kastelán, bývalý školník,dostal výpověd

Článek

Tipy Zděňka Vřešťála

Čtu: Miluji Kunderu a Finfárum od Wericha. To je geniální. Nic nového teď nečtu.

Poslouchám: Pořád dokola Stinga, The Police, Beatles, a objevil jsem slovenskou skupinu Slniečko. Je výborná, užívá v textech malebné nitranské nářečí.

Viděl jsem: Na počítači si chci pustit Nudu v Brně, kterou jsem ještě neviděl. Viděl jsem zato Divoké včely, které se mi moc líbily. Je to skoro jako od Formana, výborné výkony neherců.

Internet: Rád ho používám, ale nenechávám se jím zneužít. Je to šikovná věc. Naše nová deska s ním úzce spolupracuje.

Festival Babí léto

V režii sdružení Unijazz se koná již patnáctý ročník festivalu Babí léto, jehož hlavním posláním je pokus o smazání bariéry mezi pacienty léčebny a návštěvníky zvenku prostřednictvím nejrůznějších kulturních akcí.

Vedle široké škály hudebních vystoupení (Marsyas, Hm..., Alvik, Sbor Brécy de Chorus Angelus atd.) a divadelních představení (Divadlo Dno, Kvelb, Divadlo Neslyším atd.) čeká příchozí i množství nejrůznějších doprovodných aktivit, výtvarných dílen, přednášek a besed.

Za zmínku stojí zejména literární dýchánek s názvem Blázni básní, kde budou pacienti přednášet své básnické výtvory s pohádkovou tématikou. Velká část festivalu bude probíhat pod širým nebem a návštěvníkům se tak rovněž naskytne příležitost seznámit se s jinak pro veřejnost nepřístupnými místy.

Psychiatrická léčebna Bohnice, Praha 8, 18. září, od 13 hodin

Koncert Tarwater (GER), OTK (CZ)

Pražský klub Palác Akropolis dnes bude patřit nezvyklým variacím rocku. V rámci cyklu Euroconnections k nám Goethe-Institut Prag již podruhé pozval berlínské duo Tarwater, jež patří k opravdovým pojmům na poli kytarově-elektronické hudby.

Ačkoli Tarwater čerpají z odkazu krautrockových skupin jako Can nebo Faust, jejich melancholické skladby jsou zahaleny do velmi moderního hávu. Kytarové akordy v jejich tvorbě doplňuje široká paleta samplů a elektronických zvuků a v neposlední řadě také hluboký hlas zpěváka Ronalda Lippoka.

Návštěvníky koncertu tedy čeká zvuková vynalézavost v kombinaci s podmanivými refrény. Role předskokana připadla přední domácí alternativní formaci OTK.

Palác Akropolis, Praha, 17. září 2004, 19:30

Agatha Christie: Parker Pyne zasahuje

Není to roztomilý Belgičan Hercule Poirot ani všetečná slečna Marplová. Je to zdánlivě průměrný muž, státní úředník na penzi, který na první pohled ničím neupoutá. Celý život se věnoval statistice, ale dokáže porozumět i lidským trápením. Takže ho královna detektivek vypraví pomoci ženě, jejíž muž si našel mladší náhradu, nebo muži, kterého žena přehlíží jako ztělesněnou nudu. Pokaždé jde ale o odhalení zloděje, podvodníka nebo dokonce o vraždu. Agatha Christie nezklame ani v případě detektiva, kterého český čtenář ještě nepoznal.

Knižní klub, přeložili Pavla a Matouš Iblovi, 211 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám