Hlavní obsah

Tipy Terezy Kerndlové

Zpěvačka skupiny Black Milk Tereza Kerndlová prozrazuje, co jí je ze světa kultury blízké. Redakce doporučuje knižní příběh Čecha, který se bojů s nacisty účastnil na straně Anglie jako navigátor R.A.F. Páteční noc v pražském paláci Akropolis patří kvalitní hudbě, Khoiba a Veneer vystoupí v rámci EuroConnections.

Foto: Jiří Smutný

Adam Svoboda s rarohem

Článek

Tipy Terezy Kerndlové

Čtu: V životě jsem přečetla jen jedinou knížku. To bylo někde na dovolené. Nemám na to čas, ale vím, že bych měla. Kupuji si a čtu časopisy.

Poslouchám: Hlavně černou hudbu. Přijdu domů, zapnu MTV a jede mi to pořád.

Viděla jsem: Naposledy jsem byla na filmu Můj soused zabiják 2. Ten mě tak nenadchl, ale týden předtím jsem byla na Shrekovi 2 a mile mě překvapil. Bylo to hrozně vtipné. Ještě ten večer jsem si šla do videopůjčovny pro první díl.

Internet: Využívám ho hlavně k věcem do školy.

Libuše Konrádová: Byl jsem letcem R.A.F.

Jaroslav Novák se narodil v roce 1921 v Benátkách nad Jizerou. Jako mnoho jiných vlastenců odešel po roce 1939 z okupované republiky, aby bojoval s nacistickým Německem. Životní příběh muže, jemuž je dnes třiaosmdesát let, vypráví podrobnosti o cestě přes Francii do Anglie, kde pak sloužil jako navigátor R.A.F. Na něm záviselo, jestli německá ponorka dostane zásah, nebo bomby spadnou neškodně do moře.

V knize ožívají mnohá z 88 jmen čs. vojáků, kteří se zúčastnili bitvy o Anglii. R.A.F. tehdy ztratila 544 letců, Němci 2662. Po válce pobyl Novák dva roky v rodné zemi. Rychle odešel do Jižní Afriky a v roce 1951 se vydal na cestu do Austrálie, kde žije dodnes. I jeho poválečné osudy jsou zajímavé. Knihu doplňuje řada fotografií.

Knižní klub, 160 stran

Koncert EuroConnections: Khoiba (CZ) + Veneer (SK)

Pražská Akropolis v pátek večer znovu ožije pod patronací EuroConnections. Koncert v duchu čecho-slováctví rozběhne vystoupení slovenské formace Veneer. Ta se svým debutovým albem Light z roku 2003 paradoxně prorazila spíše v českých krajích a Rakousku. Spřízněná česká kapela Khoiba představí svou tvorbu z letos vydaného úspěšného alba Nice Traps.

Praha, Akropolis, Velký sál, 24.9.2004 v 19:30

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám