Hlavní obsah

Tipy Pavla Štěpánka

Novinky, Peter Kováč, František Cinger, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Historik umění Pavel Štěpánek prozradil Novinkám, co ho z kulturního světa v poslední době nejvíce zaujalo. Redakčními tipy jsou sborník ke 40. výročí spisovatelky Boženy Němcové a film Dvě dívky a jeden muž režiséra Jamese Tobacka.

Foto: archiv zoo

mládě velblouda dvouhrbého

Článek

Pavel Štěpánek, historik umění a hispanista

Čtu: Z českých novinek Úvod do Nového zákona od Ladislava Tichého. Je překvapivé, co lze historicky a významově vytěžit z dokonalé znalosti klasických jazyků: jemná rozlišení mezi doloženým faktem, možným a přepokládaným.

Poslouchám: Hudbu už jen klasickou, hlavně baroko.

Viděl jsem: V Barceloně retrospektivu zakladatele popu Richarda Hamiltona. Bylo to ohromné zklamání V Paříži vtipnou expozici Picasso na papíře a doma překvapivě kvalitní výstavu o Praze, Česku a Evropě v Clam-Gallasovském paláci. To byla nejlepší propagace našemu vstupu do EU.

Surfuji: Kromě našich novin navštěvuji bohaté brazilské stránky a španělský Cervantesův institut.

Božena Němcová

Pětatřicet literárních historiků a dalších odborníků se sešlo ve sborníku Literárního archivu Památníku národního písemnictví.

Nabízejí nové pohledy na životní a spisovatelské osudy Boženy Němcové (1820 - 1862). Americké přítelkyně B. N., dva anglické překlady Babičky, pohledy francouzských kritiků na B. N. (s názvem Nebohá a statečná žena), korespondence Josefa a Karla Němcových (manžela a syna) a řada dalších příspěvků tak dokresluje její portrét.  

Památník národního písemnictví, sborník ke 140. výročí úmrtí, 502 stran

Dvě dívky a jeden muž

Nový cyklus filmového klubu Americké nezávislé léto dnes pokračuje snímkem Jamese Tobacka, který dosáhl svého největšího úspěchu původním scénářem k životopisnému filmu Bugsy.

Film Dvě dívky a jeden muž z roku 1997 popisuje epizodu ze života nepříliš úspěšného herce, který má současně dvě milenky. Celý děj se odehrává během jediného dne v ateliérovém bytě v newyorské čtvrti Soho: setkají se v něm obě hercovy přítelkyně a pokusí se ho přimět k vysvětlení a zaujetí rozhodného postoje.

Hlavní roli ztvárnil Robert Downey jr., jeho přítelkyně hrají Heather Grahamová a Natasha Gregso Wagnerová. Scénář údajně vznikl za čtyři dny, má řadu autobiografických rysů, je napsán spíš jako divadelní hra a byl natočen za pouhých jedenáct dní.

Dvě dívky a jeden muž ČT 2, 7. července, 21.25

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám