Hlavní obsah

Tipy na víkend

Novinky, Alex Švamberk

Víkendovými tipy jsou nedělní koncert skupiny The Flaming Lips v pražském Paláci Akropolis, televizní inscenace komedie Úlet a výstava fotografií Edwarda Steichena.

Foto: Milan Turek

Centrum Babylon bylo místem setkání zástupců informačních center Turistického regionu JIzerských hor

Článek

The Flaming Lips

V pravou chvíli přijíždí do Prahy americká skupina The Flaming Lips, která vystoupí v neděli v Paláci Akropolis na narozeninách agentury 10:15. Právě obdržela cenu Grammy za nejlepší instrumentální výkon v rockové hudbě v písni Approaching Pavonis Mons By Balloon (Utopia Planitia) z desky Yoshimi Battles The Pink Robots.

The Flaming Lips patří k předním představitelům americké nezávislé rockové scény. Založil ji v roce 1983 v Oklahomě kytarista Wayne Coyne se svým bratrem Markem a baskytaristou Michaela Ivinsem. V současné době Michaela a Wayneho doplňuje bubeník Steven Drozd.

The Flaming Lips se prosadili v roce 1993 albem Transmissions From The Satellite Heart, které nahráli již s Drozdem a s novým kytaristou Ronaldem Jonesem. Úspěch singlu She Do Not Use Jelly jim dokonce zajistil účinkování v seriálu Beverly Hills 90210.

Záhy přišly další úspěchy - píseň Bad Days z alba Clouds Taste Metallic byla použita ve filmu Batman Forever. Skupina si však přesto dokázala udržet kvalitu, jež nabývá na síle při živých vystoupeních.

Libuje si také v bizarní pódiové prezentaci. Už její první koncert se odehrál v travesti klubu a také v Praze hledala dobrovolníky, kteří by na pódiu při koncertu představovali plyšové zajíce a medvědy.

Palác Akropolis, Praha, 2.3. 19:30

Úlet

Herec a režisér Milan Lasica zrežíroval pro Českou televizi komorní komedii kanadského dramatika Bernarda Sladea Fling!. Vznikla televizní konverzační komedie, jejímž tématem je manželská nevěra. Čtveřice přátel v nejlepších letech se každoročně potkává v New Yorku, aby spolu strávili víkend. Všechny unavuje dlouhé manželství a každý po svém touží po lákavé možnosti být nevěrný. V hlavních rolích hrají Vilma Cibulková, Jana Paulová, Jiří Ornest a Bohumil Klepl.

ČT 1, 2. března, 20.00

Edward Steichen

Výstava fotografii Edwarda Steichena (1879 - 1973) v galerii Leica v Nejvyšším Purkrabství Pražského hradu přibližuje jednoho z mistrů portrétní fotografie, což dokumentují snímky Chaplina nebo Grety Garbo. Lucemburský fotograf se však věnoval i krajinám a aktům. Kromě toho vedl galerii a byl také malířem.

Začínal jako impresionista ve  skupině piktorialistů, jejíž členové zdůrazňovali důležitost citových vazeb mezi fotografem a námětem, převahu humoru a citu nad klinickou popisností.

První světová válka znamenala zlom ve Steichenově životě, zúčastnil se válečného úsilí - jako reportér u vznikajícího letectva. Po ní fotografoval převážně portréty slavných osobností, ale také tanečníky. Pracoval zejména pro časopisy Vogue a Vanity Fair a stal se nejuznávanějším portrétistou ve Spojených státech. Ve druhé světové válce znovu sloužil.

V roce 1947 se stává ředitelem fotografické sbírky Muzea moderního umění v New Yorku. Putovní výstavu The Family of Man, shrnující jeho celoživotní dílo, byla představena ve 40 zemích a navštívilo ji 11 milionů lidí na celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám