Hlavní obsah

Tipy Miloše Hubáčka

Novinky, František Cinger, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Miloš Hubáček upozorňuje, co ho v poslední době upoutalo v kultuře. Redakčním tipem je novozélandský film Lámanou angličtinou, který vysílá ČT 2, a výstava soch Fjodora Markova.

Foto: Alena Podlucká

Budova Českého rozhlasu Brno.

Článek

Tipy spisovatele Miloše Hubáčka

Čtu: Knihu Samuela P. Huntingtona Střet civilizací. Vřele ji doporučuji všem "pohodářům" z povolání, myslím, že je přejde humor.

Poslouchám: Když chci odpočívat, pustím si písničky z 60. let.

Viděl jsem: V televizi sleduji především dokumentární pořady, naposledy to byl pořad o válce v Koreji. Do divadla a do kina chodím zřídkakdy.

Internet: Převážně vyhledávám materiály související s tematikou 2. světové války.

Lámanou angličtinou

Novozélandské milostné drama (1996) vypráví o rodině, která utekla před válkou a národnostní nesnášenlivostí. I když všichni chtěli začít nový život, kus toho, co je tížilo, si přinesli s sebou. Zejména otec, milující, ale panovačný patriarcha rodu, se nechce vzdát svých předsudků ani se smířit s tím, že jeho děti by možná chtěly žít úplně jinak. Film získal Stříbrnou růži na veronském festivalu filmů o lásce.

ČT 2, 23:30

Fjodor Markov

Pozvání sochaře Františka Bálka vystavovat v Galerii Jiřího Trnky přijal jakutský umělec Fjodor Markov. Materiál, který ho naprosto uchvátil, je poněkud netradiční - mamutí kosti. Kromě mamutích klů nepohrdne ale ani sobím parožím, dřevem a kamenem. Pětapadesátiletý umělec patří k výrazným představitelům současného jakutského výtvarného umění. Náměty čerpá především z domácího folklóru a drsné jakutské přírody. Markov vystavoval nejen v Evropě, ale i v USA a Indii.

Plzeň, Galerie Jiřího Trnky, do 6. září

Reklama

Výběr článků

Načítám