Hlavní obsah

Tipy Jitky Zelenkové

Právo, jaš, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Jitka Zelenková uvádí, co ji zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha Zdeňka Vojtíška Encyklopedie náboženských směrů v České republice a punkové album americké skupiny Red Tape.

Foto: Archiv NEXUS MULTIMEDIA

Dobrodruh Leon Mccarron, který přešel Velkou arabskou poušť

Článek

Tipy Jitky Zelenkové

Čtu: Mám po celém bytě spoustu časopisů, které se kupují u benzínových pump. Nedávno jsem vytáhla Páralovu knihu Milenci a vrazi, abych si ji přečetla znovu. V jisté době to byla generační záležitost. Rozečetla jsem ji a do toho si vzala ještě knížku Ludvíka Aškenazyho Dětské etudy. Je velice moudrá. K nim čtu nějakou detektivku a strašně ráda mám všechno od Woodyho Allena.

Poslouchám: Koupila jsem si nového George Michaela, desku Patience. Vnitřně mu rozumím, je to krásné album. Mám také ráda jazz, Dan Bárta je podle mě nejlepší jazzový zpěvák u nás.

Viděla jsem: Sleduji noční filmový klub na ČT 2, dávají tam krásné filmy.

Zdeněk Vojtíšek: Encyklopedie náboženských směrů v České republice

Do labyrintu církví, sekt a duchovních společenství, na něž současník pohlíží s nedůvěrou a nejčastěji s obavami, uvádí čtenáře kniha religionisty a odborného asistenta Husitské teologické fakulty UK.

Impozantní pokus zachytit náboženský život v ČR v celé jeho šíři se nezastavil u hlavních duchovních tradic, reprezentovaných křesťanstvím, judaismem a islámem. Prostor dostaly také indická a čínská náboženství, ale především tzv. západní esoterizmus, jehož podmnožinou jsou jevy, vzbuzující nejvíce dohadů či předsudků - satanismus, alchymie, svobodné zednářství a, chtělo by se říci, také všechny ostatní. Autor totiž vystopoval kdejaký statek a sektářské sídlo, ukrývající ty nejbizarnější uskupení, ale třeba také jenom nábožensky motivované charitativní organizace.

Kladem knihy, doplněné o ukázky a doporučenou literaturu, je její úplnost, umožňující nejen vhled do problému, ale i nadhled. Některé údaje možná brzy zastarají, kniha však v každém případě otřese vžitým klišé o "bezbožnosti českého národa" o odumírání religiozity v dnešní sekularizované Evropě.

Portál, 462 stran, 539 Kč

Red Tape: Radioactivist

Punková vzpomínka na sedmdesátá léta je především patrná ve zvuku již druhého alba skupiny Red Tape z amerického Sacramenta. Kvarteto vytvořilo ukázkový klubový styl pro dobrý kontakt s publikem: je dostatečně agresivní, syrový a nekompromisní, leč v kontextu doby přece jenom dosti archaický.

Universal Music, 36:39

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám