Hlavní obsah

Tipy dne: King Crimson, Karel Sklenář

Novinky, Jaroslav Špulák, František Cinger, Alex Švamberk

Kytarista a zpěvák Vypsané fixy Márdi uvádí, co ho nejvíce zaujalo v poslední době z kultury. Redakčním tipem je kniha Karla Sklenáře Bohové, hroby a učitelé a EP deska skupiny King Crimson.

Foto: Městys Brodek u Přerova

Pozvánka na akci pro veřejnost.

Článek

Tipy Márdiho, kytarista a zpěváka skupiny Vypsaná fixa

Čtu: Dočetl jsem Fotbalovou horečku od Nicka Hornbyho. Na doporučení Petra Fialy z Mňágy & Žďorp jsem se pustil do sci-fi Non Stop. Koupil jsem ji v supermarketu, ale nevzpomenu si na autora. Také pročítám Těžkej nářez od Nicka Kenta.

Poslouchám: Vrátil jsem se k deskám Jesus And Mary Chain, k Boys Don´t Cry od The Cure a z českých kapel jsem slyšel nahrávku Marné slávy nazvanou Live In Tatran.

Viděl jsem: Když jsme natáčeli novou desku, koukali jsme ve studiu na Lynchův Mullholand Drive. To bylo psycho. Proložili jsme to Formanovým Mužem na Měsíci, což byla paráda.

Vlastní stránky: www.fixa.cz

Karel Sklenář: Bohové, hroby a učitelé

Cesty českých spisovatelů do pravěku, tak nazval svou knihu poučený historik české archeologie, který se vydal tentokrát do světa historické a populárně naučné literatury. Hodně se věnuje příběhům pražského učitele Eduarda Štorcha, které formovaly několik generací. Kdo ale zná práce rožmitálského rukavičkáře R. R. Hofmeistera, nebo čáslavského učitele Kamila Čermáka, jehož desítky archeologických povídek byly před více než sto lety mezi mládeží oblíbené podobně jako později příběhy Štorchovy? Objemná a objevná kniha tak nabízí mnohá překvapení.

Libri, 422 stran

King Crimson Happy With What You Have To Be Happy With

Nové album King Crimson The Power To Believe předznamenalo půlhodinové EP Happy With What You Have To Be Happy With. Titulní skladba, byť v jiné verzi, se sice objevuje i na novince, ale jinak se s ní EP překrývá už v jediné písni Eyes Wide Open, které je ovšem na něm zařazena ve značně odlišné akustické verzi.

Už proto EP stojí za pozornost, i když na něm King Crimson, kteří vystoupí 17. června v Praze, nehledají nový způsob vyjadřování a drží se svého přístupu, což dokládá zařazení už čtvrtého a zatím nejtvrdšího pokračování skladby Larks's Tongues In Aspic. Kytarista Robert Fripp se však na EP nevrací tolik do minulosti jako na předchozí desce The ConstruKction Of Light. V miniaturách Bude, She Shudder a I Run si dokonce pohrává s v taneční hudbě tak populárním vokodérem.

Happy With má velmi vyváženou dramaturgii. Skřivánčí jazýčky oplývají nejen metalickou tvrdostí, jakou přináší i titulní skladba, ale také propracovaností a náladou, Potato Pie se zase nese v intencích písní z Beatu a akustické Eyes Wide Open, podmalované ambientními frippertronics nastolují lyrickou notu.

Nebývalou pestrost dává EP pět miniatur, mezi nimiž kraluje kytarově perkusivní gamelan Shoganai a teskně ambientní Mie Gakure.

DGM-Sanctuary / Panther 34:39

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám