Hlavní obsah

Tipy dne: Dead Kennedys, L. M. Presleyová

Novinky, Alex Švamberk, Jaroslav Špulák

Výtvarnice Margita Titlová uvádí, co ji nejvíce zaujalo v poslední době z kultury. Redakčními hudebními tipy jsou koncert obnovené punkové legendy Dead Kennedys a album Lisy Marie Presleyové.

Foto: Jana Horáková

Turnaj - 11.března 2011

Článek

Tipy výtvarnice Margity Titlové

Čtu: Průběžně si pročítám dvě knihy - Dalajlámovu Cestu ke svobodě a z jiné strany pohled na totožné Rosenkruciánskou kosmokoncepci od Maxe Heindela, protože beletrie mne nějak neuspokojuje. Ale zvědavost mne vedla k tomu si přečíst O čem sní ženy od Olgy Somerové.

Poslouchám: tygra v sobě probouzím poslechem afrických rytmů a bubnů.

Viděla jsem: Teď v chladných večerech jsem se naposledy pobavila u kazety Pulp Fiction.

Surfuji: Jen účelově. Možná si to namlouvám, ale mám pocit že mne počítač vysává, a tak u něj trávím co nejméně času.

Vlastní stránky: Nemám, ale připravuji si je udělat.

Dead Kennedys

Po úspěšných loňských červencových zastávkách v Praze a na festivalu Rock For People v Českém Brodě zavítají v pondělí večer do pražského Paláce Akropolis slavní američtí punkeři Dead Kennedys.

Kapela vznikla v San Francisku v roce 1978 a svůj provokativní název nezvolila náhodou. V její hudbě se záhy objevily prvky anarchistické filozofie, mluvila do politického dění a její koncerty patřily ve své době k nejdivočejším na hudební scéně vůbec. Zpěvák Jello Biafra se stal mluvčím americké punkové generace a jeho jadrné komentáře k národní morálce mu vynesly hned několik soudních sporů. Později se dokonce pokusil na politické scéně prosadit osobně.

Skupina se rozešla v roce 1986, nikoli v přátelském duchu. Loni se ale rozhodla znovu připomenout, bohužel bez Biafry, který spolupráci s ostatními odmítl. Přesto lze očekávat, že punk spojený s hard corem bude v jejím provedení fungovat stejně syrově a živelně, jako při loňských zastaveních.

Jako předskupinu s sebou přiveze legendární dánskou psychobilly kapelu Nekromantix.

Praha, Palác Akropolis, 19:00

Lisa Maria Presleyová: To Whom It May Concern

Dcera rock´n´rollového krále Elvise jde v tatínkových stopách. Jistě královnou nebude, na to zatím nemá dostatečně silný materiál. Má ale entuziasmus a schopnost přelévat náladu kolekce z jedné podoby do druhé. Navíc se obklopila chytrým produkčním týmem a je pravděpodobné, že některé písně z alba mají namířeno do vysílacích schémat rozhlasových stanic. Jsou totiž hladivé a v žádném případě neruší. Nejsou ani nudné.

EMI, 50:45

Reklama

Související články

Dead Kennedys se pokusí potvrdit pověst

V pondělí se do Prahy po úspěšném loňském vystoupení vrátí Dead Kennedys, zřejmě nejznámější představitelé politického punku. Kalifornská skupina, která...

Výběr článků

Načítám