Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, František Cinger, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Stanislav Rudolf uvádí, co ho nejvíce zaujalo v poslední době z kultury. Redakčním literárním typem dne je kniha Blanky Doktorové o Marii Terezii Maminka a císařovna mají vždycky pravdu, hudebník koncert skupina Transmissionary Six.

Článek

Tipy Stanislava Rudolfa, spisovatele

Čtu: Jedním dechem jsem zhltl dokonale napsaný román Jana Šmída nazvaný Panna a rentiér, který zavádí čtenáře do Prahy v období po l. světové válce.

Poslouchám: Proti předjarní depce si pouštím svého oblíbeného Haydna a navíc původní šansony z alba Jany Rychterové, nazvaném Po cestách soumraku, které nazpívala na své první CD svým neuvěřitelně krásným altem. Jo a taky Wanastovi vjecy!

Viděl jsem: Dokonce dvakrát, u nás v Brandýse nad Labem a v Náprstkově muzeu v Praze, výstavu fotografií Kamila Voděry, současného dvorního fotografa české egyptologické expedice.

Transmissionary Six

V valašskomeziříčském M-klubu zahajuje miniturné duo Transmissionary Six z amerického Seattle. Tvoří je zpěvačka a houslistka Terri Moeller, jinak dlouholetá bubenice The Walkabouts, a multiinstrumentalista Paul Austin z bostonských Willard Grant Conspiracy. Jejich jména vymezují styl kapely, která přináší směs folku, rocku, ambientní hudby a terénních nahrávek. V lednu jim vyšlo debutové album Spooked na oregonské nezávisle značce FILMguerrero.

T6 turné 20. 2. M-klub Valašské Meziříčí, 21.2 La France - Kolín 22.2 Jazz Club Železná - Praha

Blanka Doktorová: Maminka a císařovna mají vždycky pravdu

Marie Terezie přivedla na svět šestnáct dětí. I když některé dříve či později zemřely, stále jich bylo k vychovávání dost. Císařovna nikdy neumdlévala a zahrnovala děti i učitele řadou pokynů.

"Nejsem spokojena s Vaším postojem těla a domnívám se dokonce, že Váš starý zlozvyk držet se trochu nakřivo se ještě zhoršil," peskovala syna Maxmiliána Františka, když mu bylo devatenáct. "Také mi nemohlo ujít, že si často dáváte ruce před obličej nebo před ústa, abyste se poškrábal nebo si kousal nehty; nechte toho laskavě, vypadá to špatně a zesměšňuje Vás to."

Takových drobností si všímá autorka poutavého vyprávění, v němž představuje habsburskou dynastii spíše vesele než vědecky suchopárně.

nakladatelství Andrej Šťastný, 172 stran, 169 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám